Во рестораните секогаш добивате леб пред главното јадење: Дали некогаш сте се запрашале зошто е тоа така, причината ќе ве изненади

Во секој ресторан прво ќе ви донесат леб, па дури потоа главно јадење

Иако повеќето од нас никогаш не размислувале за некои од подлабоките причини за оваа практика, постојат значајни причини зошто ова правило се почитува.

Знак на гостопримство

Тоа е знак на гостопримство. Кога ќе им посакате добредојде на луѓето во вашиот дом или ресторан, дајте им леб и покажете им дека се добредојдени.

Традиција која преживеала до денес

Сопствениците на таверните историски служеле еден оброк дневно, во одредено време и по одредена цена, така што служењето леб пред главното јадење со месо, риба или друга поскапа храна помогнало да се намалат трошоците.

Подготовка за пристигнување на храна

Тоа е начин да им се даде на посетителите нешто да направат пред да пристигне нивната храна. Кога ќе седнете на масата во ресторанот, обично сте гладни, но може да потрае некое време додека да стигне храната. Наместо да ги оставите клиентите да седат со празни раце, да гладуваат и да гледаат како другите гости уживаат во нивната храна, ставањето леб на масата како подготовка за пристигнувањето на оброкот ги одржува среќни и ги спречува да бидат нетрпеливи. Тоа инспирира потсвесен реципроцитет.

Ако на масата се стави убавакорпа за леб пред гостинот да има шанса да нарача, тој или таа потсвесно ќе сака да му возврати. „Беа дарежливи со лебот, па сега ќе бидам дарежлив со нив“, можеби ќе помисли гостинот.


Фото: unsplash