Запоставено растение повторно станува популарно: На него можете да заработите и до 4300 евра

Речиси не бара хемиска заштита, поради што е класифицирана како органско производство.

Бозелот, растение кое долго време беше запоставено, сега се повеќе го привлекува вниманието на земјоделците, посебно во соседна Србија. Причината за тоа се неговите исклучително високи приходи, помалите трошоци за одгледување и растечката побарувачка на пазарот. Ова растение кое најдобро успева на песочни почви станува се попопуларно меѓу овоштарите, а најчесто се одгледува сортата „Хасберг“ која доаѓа од Западна Европа. На пазарите, производите од бозел, како што се соковите и џемовите, се многу барани со години, што дополнително ги мотивира производителите да се свртат кон оваа профитабилна култура.

Бозелот носи принос од 10 до 12 тони по хектар, а според производителот заработката може да изнесува и над 4300 евра по хектар. Јене Шерфезе, еден од успешните одгледувачи на бозел од Хоргош, истакнува дека приходот може да биде двојно поголем доколку се совладаат сите вештини за одгледување и природата обезбеди поволни услови. „На истата парцела може да се добие барем ист род како кај грозјето, а инвестициите се значително помали. Бозелот речиси и не бара хемиска заштита, што го квалификува како органско производство. Освен тоа, многу полесно се собира отколку грозје“, објасни Шерфезе.

Добро се продава во Швајцарија

Закројувањето на бозелот започнува во ноември, а потоа одржувањето на плантажата е минимално, што го прави бозелот еден од најпрофитабилните берби. На српскиот пазар побарувачката за бозел расте се повеќе, а купувачите често се интересираат и за неговиот цибет. Но, овоштарите најчесто го чекаат крајот на патот за да ги соберат плодовите, со оглед на тоа што приходот од нивната продажба може да биде и шест пати поголем.

Бозелот се користи за фармацевтски цели и во прехранбената индустрија, со повеќе од 75 различни начини на примена, веднаш зад алое вера. „Добив неколку понуди од Швајцарија да го преработам бозелот овде и да ги извезам тие производи, но сега имам 70 години и тоа е работа за некој помлад“, рече Шерфезе, додавајќи дека бозелот станал уште поважен на Запад по забрана за синтетички прехранбени бои, бидејќи се користи и за природно боење.

Владислав Огњанов, професор на Земјоделскиот факултет во Нови Сад, истакнува дека бозелот има исклучителна хранлива и фармацевтска вредност. Од овошките од бозел може да се направат џемови, кои стануваат се попопуларни. Овој специјалитет веќе се произведува во бачките лозја, а бозелот е клучна состојка и за производство на порто вино, ракија и чаеви“, објасни Огњанов.