Жените фрапирани, мажите фрустрирани: А бенефит за сите...

Huacrapona palm (Iriartea deltoidea) е голема палма која расте до 30 метри, ја има во прашумите на Централна и Јужна Америка (вклучувајќи ја и Амазонија). Лесно се препознава по густиот густин од долги темно- виолетови корени кои растат од нејзината основа, а изгледаат како пениси. Некои долги и до 50 сантиметри. Нејзините плодови се јадат од луѓето и другите животни, а туканот е главниот распрскувач на нејзините семиња. 

Придобивките од палмата Хуакрапона

Листот од палма Huacrapona во основа се состои од три дела исто како другите палми и од него се прави цедено масло. Можат да преживеат во северните држави со температури под нулата во текот на зимата, покажуваат отпорност на мраз и снег како ниедна друга палма.

Палмата Хуакрапона е најпознатиот тип на палми во светот бидејќи научниците почнуваат да ги истражуваат нејзините придобивки како и својствата кои би можеле да лечат разни тешки болести.

Плодот долго време го користат домородните племиња поради неговите хранливи, диуретични, седативни и својства за намалување на кашлицата. Го користат и како авфродизијак. 

Оваа палма најчесто е тема на исмејување поради очевидниот плод или корен, па „паѓаат“ доста шеги на сметка на мажите и жените.