Зошто ѝ станувате на баба во автобус ако тоа не ви го побарала? Еве од што се плашите кога ќе го направите тоа: 12 контроверзни совети од познатиот руски психолог

„Повеќето луѓе израснале во семејства кои практикуваат да не уживаат во животот и каде што членовите немаат навика да кажат дека се добро и среќни. Неспособноста на родителите да се радуваат и да се смеат се пренесува на децата, кои почнуваат да мислат дека ова е како функционира светот. Друго, грешка е да се мисли дека за се добро треба да платиш подоцна. Се плашиме да чувствуваме задоволство во животот и го поврзуваме со нешто скршено“, нагласува Михаил Лабковски.

Михаил Лабковски е познат руски психолог познат по своите жестоки забелешки за љубовта, животот и жените. Тој е психолог триесет години и никој не останува рамнодушен на неговите совети и коментари, некои ги прифаќаат, а некои ги побиваат.

Иако не се согласуваат сите со неговите совети, неговите зборови имаат огромна моќ. Тие се концизни и луцидни, донекаде цинични, но се оригинални и базирани на долгогодишно искуство. Ги избравме најинтересните:

1. Не плашете се од среќата.

Повеќето луѓе пораснале во семејства кои не уживаат во животот и каде што членовите немаат навика да кажат дека се добро и среќни.

Неспособноста на родителите да бидат среќни и да се смеат се пренесува и на децата, кои почнуваат да мислат дека така функционира светот.

Друга грешка е да се мисли дека се што е добро треба да се плати подоцна. Се плашиме да почувствуваме задоволство во животот и го поврзуваме со нешто скршено.

2. Престанете да се жалите.

Што сакате кога некому се жалите за вашите проблеми? Сакате да се жалите, а не да решавате проблеми. Тоа е еден вид оплакување - наш изум. Полесно е да страдаш отколку да живееш среќно.

Здравиот човек или ќе ја прифати ситуацијата таква каква што е, или ќе ја промени. Невротична личност нема да го стори ниту едното ниту другото. Ова важи и за физичката болест - додека психички здрава личност се лекува од болест, невротичната личност ќе сака да биде болна, бидејќи на тој начин ќе има причина да се жали.

Тоа е речиси хоби - измислување проблеми за себе и страдање од нив.

3. Разликувајте ги вистинските проблеми од замислените.

Разликата меѓу здрава личност и невротик е во тоа што првиот се грижи за вистински проблеми, додека вториот страда од непостоечки.

4. Не се обидувајте да им помогнете на сите околу вас.

Желбата да им помогнете на сите околу вас е предизвикана од стравот дека не можете да бидете сакани такви какви што сте, па затоа се обидувате да ја подигнете вашата самодоверба помагајќи им на другите.

Затоа, ако не се бара од вас да помогнете, не ги допирајте овие луѓе, туку посветете се на оние на кои навистина им е потребна вашата помош.

5. Не одговарајте освен ако не ве прашаат.

Кога одговарате на прашања кои не биле поставени со зборови или дела, ја покажувате вашата вознемиреност.

Еднаш кога поминував покрај продавница со мојата девојка, таа виде фустан и рече: „Колку убав фустан! Кога не одговорив, таа рече: "Знаев дека не си вистински маж!"

Ќе и го купев тој фустан да ме прашаше, но ако во таква ситуација веднаш трчаш на каса да платиш, тогаш си несигурна личност.

6. Разликувајте љубов и зависност.

Луѓето никогаш нема да го напуштат она што го сакаат. На пример - пушење. Пушам 37 години и последните 10 години пушам по 3 кутии дневно. Се откажав од пушењето еднаш кога мојот лекар ми рече дека сум готов. И тоа траеше 1 час и 40 минути.

Престанав да пушам само кога си реков дека не сакам цигари, а не дека сум зависник од нив.

Невротичните луѓе не можат да разликуваат љубов и зависност.

7. Рутината не е секогаш лоша.

Се занимавам со рутинска работа (читање и предавање) во последните 37 години и се чувствувам прекрасно.

Невротичните луѓе не можат да живеат во мир, се плашат дека нема да имаат време да направат нешто, имаат завршено пет универзитети, постојано се вознемирени, се чувствуваат непријатно ако не направат ништо.

8. Променете се себеси, а не другите.

И ова е првенствено поврзано со воспитувањето на децата. Не можете да ги натерате да направат нешто ако не го направите сами. Децата не учат што им кажувате, туку што правите сами и како се однесувате со другите.

Во овој случај, советот на стјуардесата е многу корисен: прво ставете ја маската за кислород на себе, па дури потоа на детето.

9. Полесно се однесувате со туѓите критики.

Сети се на ситуацијата: седиш во автобус, влегува баба. Цел автобус налутено те гледа и стануваш што побрзо.

Зошто го правиш ова кога бабата не те прашала? Причината лежи во ниската самодоверба и стравот од осудување.

Експериментирајте - обидете се да останете на место, ако не сакате да станете, без разлика што велат луѓето околу вас, воопшто не реагирајте. Со текот на времето, ќе видите дека оценките на другите луѓе може да се игнорираат.

10. Правете го само она што сакате да го правите.

Класичен пример за тоа е ситуацијата кога си играте со вашите деца затоа што „морате“ затоа што сте добра личност, а тоа значи - треба да си играте со вашите деца. Престанете.

Играјте со нив само кога сакате да играте, бидејќи и тие ќе почувствуваат дека тоа го правите од чувство на должност, а не од интерес. А чувството за должност не е љубов. Ангажирајте се со деца и други луѓе со вистински интерес, кога сакате и колку сакате.

11. Имајте свој свет.

Осаменост - тоа не е недостаток на љубов, тоа е отсуство на личен интерес, од детството. Ако човекот го замени целиот свет со друг човек, тоа значи дека тој нема свој свет.

12. Сакајте се прво себе.

Гарант за среќен семеен живот и брак со само еден партнер е само во едно - стабилна психа. Без отстапки и компромиси - сето тоа е директен пат до кардиолог или онколог. Кога мажот има стабилна психа, тој може цел живот да живее со една партнерка. И таа го сака.

Луѓето кои не се сакаат себеси не можат да се сакаат едни со други.

Извор: жена.блиц.рс

Foto: youtube