10 жени, 98 деца, 568 внуци: Се жали дека не може повеќе

Маж од Уганда со деведесет и осум деца одлучил да ги стави своите многубројни сопруги на контрацепција бидејќи лошата економска ситуација го направила грижата за неговото семејство да биде тешка битка...

Шеесет и седумгодишниот фармер Муса Хасахја има речиси сто деца со неговите десет сопруги, кои му донеле 568 внуци. Хасахја решил дека е доволно, барајќи од неговите десет сопруги да почнат да користат контрацептивни средства бидејќи повеќе не можел правилно да го издржува своето мало племе. 

Како што вели господинот за „Сан“: 

„Моите приходи стануваат сè помали со текот на годините поради зголемените трошоци за живот и затоа што моето семејство станува се поголемо и поголемо. Се оженив сериски, една жена по друга, бидејќи како може мажот да биде среќен само со една? Сите мои сопруги живеат заедно под ист покрив. Многу ми е лесно да внимавам на нив и да ги спречам да се плеткаат со другите мажи во селото“.

Неговата најмлада сопруга Зуника, која има 31 година и родила единаесет деца, на неговата изјава додаде: „Не сакам повеќе деца“. Гледам дека финансиската состојба е многу лоша, па сега пијам апчиња за контрацепција“.

Најмалото дете на овој полигамист од Уганда има шест, а најстарото педесет и една година, што е околу дваесет години постаро од неговата најмлада сопруга.

Муса за прв пат се ожени во 1971 година со својата прва сопруга Ханифа, кога имал само шеснаесет години. Откако стапна на првиот луд камен, го напуштил училиштето и две години подоцна го добил првото девојче. Како што објави Мирор, животот целосно му се отворил на Хасах во тој момент и тој започнал сопствен бизнис и добил земја.

Откако финансиски се етаблираше, Муса реши да го прошири семејството. По неколку децении напорна работа да го прошири својот клан, среќата му го сврте грбот и сега веќе не може да се грижи за своето огромно семејство. Тој сега сака владата на Уганда да му помогне бидејќи повеќе не може сам да ги праќа сите свои деца на училиште.