5 паранормални феномени на умирање: Мистерии на смртта за кои научниците немаат објаснување!

Откријте кои феномени на процесот на умирање од наша, животна перспектива, не можат логично да се објаснат

Смртта е неизбежна и го чека секој од нас, и иако е дел од секојдневниот живот, многу работи остануваат необјаснети, а не се однесуваат само на прашањето за животот по смртта.

Дали знаете што се случува пред некоја личност да замине на оној свет и дали тој момент може да се препознае?

Еден експерт рече дека смртниот час, односно процесот на умирање што претходи на смртта, е знак на сигурна смрт што чека некого во следните 23 часа, пишува New York Post.

Тоа е феномен што се јавува во време кога некое лице не е во можност да голта. Лицето кое се приближува до смртта дише поинаку, а тој уникатен звук е дел од тој феномен, вели др. Даниел Мурел, од Американскиот универзитет во Алабама.

Иако звукот е застрашувачки, лекарите уверуваат дека лицето не чувствува никаква болка.

Во такви случаи, медицинскиот персонал може да му помогне и да ја ублажи болката на пациентот свртувајќи го настрана за да ги расчисти дишните патишта.

Самиот процес на умирање е проследен со некои периодични, дури и паранормални појави за кои научниците немаат објаснување.


Не може да се избегне смртта

Според бројни религии, но и народни верувања, моментот на смртта е напишан во моментот на раѓање, и тоа не може да се избегне, колку и да се трудиме.

Паранормални истражувачи веруваат дека ако некое лице избегне смрт, таа ќе се случи и во бизарни услови. Како доказ се наведуваат документирани случаи на спонтано самозапалување на луѓе во кои настанала смрт со палење на телото и горење без очигледна надворешна причина.

Како спонтаното воспаление да не е доволно бизарно само по себе, тоа се случи откако тие ја избегнаа смртта со тоа што навремено отидоа во болница. Телото обично се претвора во пепел, за да не изгори ништо друго од работите околу него.

Еден од првите познати случаи на спонтано самозапалување на луѓето се случил во 1731 година во Верона. Грофицата Корнелија Банди е пронајдена мртва во кревет, повеќе од половина од нејзиното тело се претворило во пепел, а причината за воспалението не била пронајдена.

Еден од најпознатите случаи е смртта на пензионираниот лекар др. Ирвинг Бентли од Пенсилванија, кој почина на 5 декември 1966 година. Само дел од ногата е пронајден во бањата и тело во пепел. Изгорел подот на бањата околу остатоците од телото, но пожарот не допрел до ништо друго.


Судбина запишана во органите

Донацијата на органи е хуман чин кој спасува многу животи, но во некои случаи се поврзува и со паранормалното. Во 1995 година, Американецот Тери Котл се застрела со пиштол во главата поради депресија.

Бидејќи тој беше донатор на органи, неговото срце беше пресадено во 57-годишен маж, Сони Греам.

Неколку години по трансплантацијата, ој се нашол со вдовицата на Тери за да и се заблагодари, но тие започнале поинтензивно да се дружат, на крај се венчале.

Во 2004 година, по четири години брак, нивниот брак започнал да личи на бракот на вдовицата на Тери и починатиот, а Сони паднал во депресија.

Тој извршил самоубиство, на ист начин како Тери Котле, пукајќи си во главата.


Животните ја чувствуваат смртта

Мозокот на животните, а уште повеќе нивното шесто сетило, се огромна непозната за луѓето. Кучињата и мачките најчесто се наведуваат како видовити, но паранормалните истражувачи објаснуваат дека тие се најблиску до луѓето, па затоа не го забележуваме однесувањето на другите животни.

Познат е случајот на дом за стари лица во Провиденс, САД и мачката Оскар, кој многу пати предвидел смрт на штитеник.

Мачката, која по природа не била дружељубива, доѓала кај луѓето да се гали со нив, а  тие луѓе наскоро починале.

Во некои случаи кога луѓето биле во кома и лекарите веќе ги отпишале - Оскар не се приближувал. Последователно, тие штитеници за чудо се опоравувале.


Повик на лебед

Процесот на умирање ретко е брз - обично телото се подготвува за смрт неколку дена, особено ако станува збор за долга и тешка болест.

Црни и виолетови дамки, сува уста, запек или дијареја и губење на апетит се физички симптоми на смрт, но експертите забележале една необична аномалија кај голем број хронични пациенти.

Имено, и покрај тешката состојба, тие често навидум „живеат“ ден-два пред смртта - нивниот ум станува поостар, болката се намалува, а членовите на семејството обично мислат дека тоа е подобрување.

Сепак, тоа е само илузија, а научниците сè уште немаат објаснување за овој феномен. Некои од теориите се дека тоа е т.н. благослов на повисоките сили што служи за збогување со најблиските.


Смртта е заразна

Умирањето во болниците се споменува и како феномен на умирање. Имено, болниците водат статистика за бројот на смртни случаи, што покажува дека пациентите почесто умираат за време на викендите и празниците.

Сепак, постои уште еден интересен факт - индивидуалните смртни случаи во одделенијата се ретки. Така, деновите се поделени на оние во кои еден умира, па затоа има повеќе смртни случаи, како и оние во кои никој не умрел.


Извор: stil.kurir.rs

Можеби ќе ве интересира:

Тројцата храбри мажи од Чернобил кои се жртвуваа за Европа: Живи сме заради нив