Ајкулите најмногу се плашат од нив: Ова е причината

Кога станува збор за суштеството што владее со океаните, повеќето луѓе најпрво помислуват на ајкули. Сепак, постои еден вид на животно од кое ајкулите се плашат.

Иако ајкулите можат да бидат најдобриот предатор што е апсолутно прилагоден на околината во која живеат, сепак, експертите веруваат дека конкурент им се делфините.
Како што тврдат експертите, делфините имаат многу карактеристики што ајкулите ги немаат, што им дава бројни предности над нив.

Подобра подвижност

Делфините имаат хоризонтални перки на опашката во однос на вертикалата кај ајкулите. Ова значи дека тие имаат подобра нагорна или надолна подвижност. Скоро и да не постои ситуација во која ајкулата може да го надмине делфинот.

Делфините ловат во јато

Додека ајкулата е физички посилна, делфините секогаш патуваат кон јатото и го бранат членот што се напаѓа. Во борбата еден-на-еден делфин може и да не победи, но ајкулата не може да се бори со десет делфини.

Делфините се попаметни

Не дека ајкулите не можат да ги надјачат делфините, туку делфините се едно од најпаметните (ако не и најпаметните) суштества што живеат во океаните. Кога станува збор за тактиката, ајкулата секогаш губи.

Делфините имаат подобри ударци 

Делфините имаат преден дел кој е генетски дизајниран да делува за удар, што може да предизвика многу внатрешни повреди кај ајкулата, ако ги удрат во мекиот дел од стомакот.

Орката (кит-убиец) е од семејство на делфини

Орка може да фати и да јаде голема бела ајкула ако нема друг извор на храна, па дури и на брегот на Калифорнија, забележан е случај каде женка кит-убиец усмртува голема бела ајкула, за да ги заштити своите мали.

Делфините се побрзи

Покрај тоа што се помобилни и попаметни, делфините се исто така побрзи од ајкулите кои би се обиделе да ги фатат.