Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

- Короната е во Бихаќ веќе три и пол години. Никој не доаѓа во градот. И сите заради мигрантите ... Тие прават хаос, тие го уништуваат имотот на нашиот народ кој претрпе многу нешта за да создаде нешто. Па само знаете колку куќи во центарот на градот биле запалени ?!

Овој вид живот таму е сè уште неподнослив. Граѓаните ги изгубија своите улици, а ние сакаме да им ги вратиме назад. Болен сум од неправда и затоа влегувам во политика - раскажува пејачот Ален Исламовиќ, вознемирен за градот каде што пораснал, каде живее тој и неговата сопруга роднините на Маријана, и каде е сопственик на својата куќа и неколку насади на лешници, засадени пред неколку години да  има што да прави кога ќе остане без микрофонот.

Во случајот со еден од пејачите на „Бијело дугме“, кој се насели со своето семејство на адреса Загреб по распадот на Југославија, ова „ние“ се однесува на независниот список на поранешниот градоначалник на Бихаќ Емџад Галијашевиќ, на кој ќе му се придружи заедно со неколку бизнисмени на Бихаќ на есенските локални избори.

Бихаќ не личи на себе

- Тоа воопшто не е национално обоен список, ниту за комунистите, ниту за овие или за оние. Овие бизнисмени станаа богати со својот труд и работа, тие никогаш не украдоа. Ова се семејства кои го создаваат своето богатство последните 40, 50 години и сакаат да му помогнат на градот. И Бихаќ веќе не личи на себе ...

Во последните неколку години, жителите бегаат во своите домови од првиот мрак. Тие исто така ја загубија својата Уна, која стана една од најголемите фабрики за машини за перење во светот. Мигрантите скоро владеат со Бихаќ.

Овие се кралевите на ноќта ... Всушност, тие владеат со ноќниот живот - веднаш штом ќе се стемни, луѓето се повлекуваат од градските улици. Ситуацијата е неподнослива - вели Исламовиќ, укорувајќи ја актуелната градска власт предводена од градоначалникот Шухрет Фазлиќ за неможноста да се решат многу проблеми што предизвикуваат да се распадне градот, а неговите жители да живеат во страв.

- Луѓето веќе не се занимаваат со земјоделство или туризам. Тие ја изгубија својата волја, бидејќи секој втор или трет ден мигрантите провалуваат во нивните викендички и ја уништуваат внатрешноста, целата работа на луѓето кои се занимаваат со туризам. Една од капките што ми ја прелеа чашата е ужасната ситуација што ја доживеа мојот тапанар Игор Пешенковиќ.

Професор во училиште со прекрасно семејство

Човекот, наставник во училиште и има прекрасно семејство, беше претепан од мигранти кога им се обрати на англиски јазик за да се обиде да ги спречи да влезат во станот на соседот и им рече да си заминат затоа што ќе повика полиција. Тие го распарчија ... Игор дојде на нашата свирка, целиот помодрен, со испукан зглоб, испукани ребра ... Ужас.

И полицијата, рече тој, дојде, но дури и полицајците го нападнаа затоа што го пријавиле, бидејќи нема ништо кога тој не може да ги идентификува напаѓачите. Па, каде води сето ова - се прашува Исламовиќ и забележува дека тој лично нема ништо против мигрантите. Тој чувствува жал за нив, но тие мора да ги почитуваат обичаите на градот во кој дојдоа.

Политичарите не прават ништо

- Додека граѓаните ги чувааат своите станови и куќи со палки, тие владеат како кралевите на ноќта, а политичарите не прават ништо за да ги запрат. Во самиот центар на градот има БИРА (Фабрика за ладилни уреди Бихаќ), која е во приватна сопственост.

Во рамките на тој простор, кој е претворен во приемен центар за мигранти, срушени се сите контејнери во кои се сместени. Сите чешми беа искршени, прозорците беа лом ... Тоа веќе нема смисла. Тие мора да бидат отстранети од градовите. Мигрантите треба да бидат однесени во пооддалечена област, но локалната заедница и државата не направија ништо.

Мигрантите само мигрираат од едниот дел на градот во другиот дел на друг рад. Се собираат во гета и прават нереди.

Потребно е да се најде голема, вистинска локација и да се организира нивниот живот таму. Секако, треба да бидеме хумани кон нив ... - посочува Исламовиќ, кој е згрозен од ситуацијата во градот каде младите не излегуваат од страв, а родителите треба да ги чекаат помалите деца пред училиштето.

15-20 илјади, а не пет илјади

- Политиката вели дека има 5.000 мигранти и мислам дека има 15-20 илјади од нив низ кантонот Уна-Сана. Тие доаѓаат во Бихаќ во колони, тие се групи до десетина луѓе, секогаш во самракот.

Тие минуваат низ градот или во центарот на градот и продолжуваат кон хрватската граница. Никој не ги запира, не прашува кои се, какви се и каде одат. Дали се од кампот, дали се регистрирани ...?

Тоа се луѓе кои талкаат и ја бараат својата среќа, обидувајќи се да стигнат некаде во Хрватска од каде сакаат да одат понатаму. Тие не можат да докажат дека Европската унија не сака да ги прими, ама тие се упорни.

И тие имаат сè со нив - упатства на германски и англиски каде да одат, обележани рути на мапи, навигација ... - опишува тој.

Пред портта на ЕУ

Според него, за проблемите со мигрантите во Бихаќ се зборува само во рамките на кантонот Уна-Сана, за кој, според него, не е ништо или премалку. Достигот до информации од јавен карактер, според него, е премногу локален.

- Мојот народ, сите околни земји треба да бидат предупредени за она што се случува во Бихаќ. Неопходно е да се изврши притисок врз Европската унија, затоа што Бихаќ е на нејзиниот праг. Па, ние сме врата за ЕУ, како што Босанците би рекле „пред портата“.

Ако не знаат што се случува во Бихаќ, нема да бидат заинтересирани да дојдат и да ни помогнат. И тие мора да го сторат тоа, искрено и со срце - смета идниот политичар Ален Исламовиќ.