Автобиографијата на телохранителот на Фирерот открива: Како изгледале последните моменти на Хитлер?

Рохус Миш, кој го опиша Хитлер како извонреден шеф и пријатен човек, беше последниот телохранител на фирерот, а во својата автобиографија ги откри последните моменти на Адолф Хитлер во бункерот.

Рохус Миш почина во 2013 година на 96-годишна возраст, но во својата книга Последниот сведок на Хитлер: Мемоар на телохранителот на Хитлер, тој запишал важни информации за неговиот живот и работа како нацистички водач.

Тој во книгата објаснил дека нацистичкиот водач им рекол на сите војници пред да се самоубие дека се ослободени од заклетвата и дека сакал неговото тело да биде изгорено, пишува Индипендент.

Телефонскиот оператор бил на централата во бункерот на Хитлер на 30 април 1945 година, кога генералот Кајтел добил порака дека армијата не успеала да ја пробие советската обука и дека крајот на Втората светска војна е неизбежен.

Набргу потоа, Хитлер тивко разговарал со Борман и другите, па отишол во неговата соба, а Ева Браун го следела.

Миш го видел аѓутантот Ото Гунше, кој влегол во собата со Хитлер и Ева и му рекол на Миш дека фирерот не сака да го вознемируваат.

Хитлер се ракувал со Гунше ѝ им кажал дека на сите војници им е одземена заклетвата.

„Хитлер веќе му кажал на својот помошник дека не сака неговото тело јавно да биде мачено како на Мусолини и дека сака да го запалат“, се наведува во книгата.

Сите во бункерот чекале нервозно, атмосферата била ужасна. Потоа вратата се отворила и Маус погледнал внатре.

"Ја погледнав Ева со аголот на окото. Таа седеше со скрстени нозе, со главата навалена кон Хитлер. Нејзините чевли беа под софата. Во близина на нејзиниот ... мртов Хитлер. Очите му беа отворени, а главата му падна малку напред“, рекол Гунше . 

Во своите мемоари, тој ги опишал и настаните кога во неколку наврати ја видел Ева во ноќница како оди низ тајните премини до одаите на Хитлер, а во една прилика ги слушнал Ева Браум и Магда Гебелс како се заколнуваат дека ќе умре за своите луѓе.

Миш бил заробен од советската армија и бил во логорот осум години, откако се обидел да избега.

Тој го опишал Хитлер како извонреден шеф и брутален човек.

Се смета дека Миш бил последниот преживеан од бункерот на Фирерот откако Зигфрид Кнапе почина во декември 2008 година.IZVOR: Nationalegeographic.rs

FOTO: PROFIMEDIA