Богатите Американци во паника: Не прашуваат за цена за да ја купат оваа работа

Бројот на богати Американци кои аплицираат за државјанство или престој во странски земји нагло се зголеми во последните три години додека американските милијардери, технолошките претприемачи и познатите личности се обидуваат да создадат „план Б“ за своите семејства, пишува Business Insider.

Повеќе од десет земји нудат таканаречени „златни пасоши“ и визи кои им овозможуваат на богатите странци да добијат државјанство или престој во замена за инвестирање во земјата. Најскапите програми се движат од 1,1 милиони долари во Малта до 9,5 милиони долари во Австрија, според Форбс.

„Овие програми ги сметаме како полиса за осигурување. „Некои милијардери ни пријдоа и прашаа кое е најдоброто место за живеење ако има климатска катастрофа, или ако има друга бура или друга глобална пандемија“, рече Езедин Солејман, управен партнер во Latitude Residency & Citizenship.

Компанијата, која ги води богатите инвеститори ширум светот низ процесот на аплицирање за пасоши на моќни држави, рече дека барањата во САД се зголемиле за 300% помеѓу 2019 и 2021 година. Henley & Partners, еден од најголемите светски брокери за државјанство, рече дека продажбата на граѓаните на САД пораснала за 327% помеѓу 2019 и 2020 година и дополнителни 10% во 2021 година.


Фото: unsplash