CHATGPT ВЕЌЕ ВЛАДЕЕ СО ГРАД: Што може да направи вештачката интелигенција?

Соочен со зголемени проблеми со населението, градот се сврте кон ChatGPT за да ја подобри ефикасноста и да воспостави подобро функционирање, рече портпаролот на градската влада на Јокосука.

Во петте месеци од лансирањето, ChatGPT се користеше за генерирање студентски есеи, пишување свадбени завети и составување возбудливи проповеди за пастори и рабини. Сега, еден јапонски град се свртува кон четбот за вештачка интелигенција за нешто друго: да помогне во управувањето со владата.

Градот Јокосука, во централната јапонска префектура Канагава, објави оваа недела дека ќе започне да користи ChatGPT за да помогне во административните задачи. Во соопштението за печатот на веб-страницата на градот се наведува дека сите вработени можат да го користат четботот за „сумирање реченици, проверка на правописни грешки и генерирање идеи“.

Портпаролот на општинската администрација изјави за Си-Ен-Ен дека кризата на населението низ целата земја е фактор што тие го земале предвид кога користеле ChatGPT.

Стареењето на населението во Јапонија со години е во брз пад, а премиерот на земјата Фумио Кишида неодамна предупреди дека „времето за раѓање деца истекува“ и дека Јапонија е „на работ да не може да ги одржува социјалните функции“.

Јокосука не е исклучок. Се очекува населението на градот од 376.171 жител да продолжи да се намалува, за што придонесува заминувањето на големите производители и недоволно развиениот туризам, се наведува на веб-страницата на градската управа.

Соочени со овие проблеми, градот се обрати до ChatGPT за да ја подобри ефикасноста и да воспостави подобри операции, рече портпаролот.

Со ChatGPT кој се справува со автоматизирани административни задачи, „персоналот може да се фокусира на работата што само луѓето можат да ја вршат, подобрувајќи го пристапот што им носи среќа на нашите граѓани“, се вели во соопштението.

Се додава дека владата предвидува дека алатката ќе биде „широко користена меѓу нашиот персонал.“ Ниту една доверлива или лична информација нема да биде внесена во ChatGPT, се вели во истиот.

Но, не секоја влада беше толку љубезна кон ChatGPT.

Имаше многу загрижености за приватноста на податоците, што ги натера италијанските регулатори да издадат привремена забрана за четботот минатиот месец додека истрагата за тоа како нејзината матична компанија ги користи податоците е во тек.

Некои големи компании, вклучително и JPMorgan Chase, ја ограничија употребата на ChatGPT од вработените поради загриженоста за усогласеност во врска со употребата на софтвер од трети страни од вработените.

Борбата на конкурентните технолошки компании да развијат свои алатки за вештачка интелигенција (ВИ), исто така, ги истакна начините на кои може да се создаде расистичка, мизогинска и на друг начин штетна содржина.

Но, барем во Јокосука, градските водачи се фокусираат на позитивните страни - во соопштението за печатот се вели дека тие имаат големи очекувања за воведувањето.

На дното на тој документ, една реченица гласи: „Ова издание е составено од ChatGPT и лекторирано од нашиот персонал“.


Фото: фреепик