Дали го „зафркнаа“ Тито или се подбиваа: Што му подарија Џон Ленон и Јоко Оно на Тито

Летото 1999 година, најголемиот активист за мир меѓу рок sвездите, Боно Вокс, пејачот на групата U2, му испрати на Фрањо Туѓман необичен подарок. Имаше две маслинови гранчиња во прекрасно издлабена долгнавеста дрвена кутија.

Тие беа придружени со порака потпишана специјално од ирскиот пејач: „Почитуван претседател, јас ви ги испраќам овие две гранчиња со надеж дека ќе ги засадите во паркот во вашата резиденција и со тоа симболично ќе придонесете за градење мир во светот“.

Хрватскиот претседател беше еден од педесетината светски државници кои Боно ги избра да учествуваат во неговата мировна кампања.

Триесет години порано, летото 1969 година, еден од најпознатите активисти за мир и една од најголемите поп-рок sвезди на сите времиња, Џон Ленон, основачот на Битлси, му испрати на Јосип Броз Тито необичен подарок. Во малата метална кутија имаше два желади. Кутијата беше придружена со порака специјално потпишана од Џон Ленон и неговата сопруга Јоко Оно: „Маршал Јосип Броз Тито, претседател на СФРЈ! 

Ви ги испраќаме овие две живи скулптури - желади - со надеж дека ќе ги засадите во вашата градина и ќе ги одгледувате како два дабови во чест на мирот во светот. Тие го испратија истиот подарок на адресите на 50 истакнати светски државници, односно на луѓе за кои сметаа дека можат да придонесат за градење мир во светот преку нивниот ангажман.