Дали ја знаете разликата помеѓу праската и нектарината - освен во влакненцата?

Многу луѓе тврдат дека праските се посочни и послатки од нектарините и обратно. Но, ова се лични мислења засновани врз впечаток, а не со цврсти факти

Изненадување - нектарината е всушност еден вид праска, освен што има помазна кожа во однос на праската, пишува Goodhousekeeping.

Во основа, мал регресивен ген го ја одделува нектарината од тоа да биде праска. Праските потекнуваат од Кина, каде што се одгледувале во комерцијални цели и пристигнале во Северна Америка во раниот 19-ти век.

Во Калифорнија, нектарините се одгледуваат уште од 1940 година.

Кожата од праска е покриена со заштитен слој на влакненца што обично ги отстрануваме при подготовка на џем или правење пити. Кожата на нектарината е потенка, па затоа е подобар избор за правење џемови.

Покрај тоа, нема разлика. На врвот на сезоната, во јули и август, иако може да се најдат веќе кон крајот на пролетта и раната есен, праските и нектарините имаат сочно месо и сладок вкус. И во двата случаи, „коската“ може да биде цврса и прерасната во месо, или може да биде лабава и лесена за отстранување. Двата вида се вкусни суровини или печени и варени.

При изборот на овошни дрвја, важно е да ги мирисате. Поубавиот плод има поинтензивен мирис. Зрелите праски се помеки на допир. Барајте ги оние со розова и кремаста бела или црвена боја и избегнувајте ги оние што се зеленикави на дршката или се заматени на некои места.