Дали некогаш сте виделе како изгледаат нозете на бувот: Ќе се испашите

Фотографии од був и неговите нозе неодамна беа поставени на Интернет и луѓето не можеа да веруваат колку долги всушност има.

Ако нозете на оваа птица ве испашија или згрозија, што е со фактот дека бувовите можат да ги вртат главите скоро цел круг (до 270 степени). Овој трик може да биде многу корисен за нив затоа што секако се исплаќа да се има очи и на грбот.

Кога станува збор за очите, дали знаете дека бувовите немаат вистинско очното јаболко, односно не се заоблени, туку тие се фиксен орган во облик на цевка, кој им овозможува  да имаат бинокуларен вид, кој целосно се фокусира на пленот.

Исто така е изненадувачки што некои бувови се познати по канибализам.


И уште една љубопитност за бувовите што малкумина ја знаат: поради уникатната форма на нивните пердуви, овие птици летаат целосно нечујно, правејќи ги вистински господари на прикривањето.

Бувовите се само уште еден пример на тајните што ги крие природата, кои се пред наши очи, но честопати не ги гледаме.