ДЕФИНИТИВНО НАЈВАЛКАНИОТ ПРЕДМЕТ! Ова сите го ДОПИРАМЕ во ресторан, а на него има околу 11.000 бактерии!
Веројатно сте чуле дека менито е една од највалканите работи во ресторанот и може да содржи околу 185.000 бактерии. Интересно, но втората највалкана работа во ресторан не е тоалетот, туку е на вашата трпеза.
Пред да посегнете по тоа, размислете колку луѓе го допреле предметот пред вас. Дали изгледа чисто? Дали површината е леплива? За жал, не е невообичаено рестораните понекогаш да ја превидат чистотата на шишенцето во кое се чува биберот. Истото важи и за шишенцињата за сол и шеќер, но шишенцето со бибер сè уште се чини дека е во водство во однос на бројот на бактерии што се наоѓаат на неа.
Според истражувањето спроведено од ABC News, шишенцето со бибер има во просек околу 11,600 бактерии.
- Повеќето од овие предмети се бришат само ако изгледаат валкано, па дури и тогаш само со крпа што ја имаат вработените - објасни Џонс Стиклер, директор на ConsumerSafety.org, и додава: - И додека во одредени ресторани овие предмети се полнат и бришат , ретко се дезинфицираат и правилно се чистат.
Друга ужасна причина, продолжува Стиклер, е тоа што родителите, со цел да ги смират своите деца во ресторан, честопати им дозволуваат да си играат со овие предмети за време на оброците. Тоа би значело дека тој може да биде со сè што е на рацете на детето, а ние знаеме дека тие сакаат да ги „ставаат“ насекаде.
- Дури и луѓето кои не користат сол и бибер за да го подобрат вкусот на храната, сигурно ќе ги преместат овие предмети на трпезата, и за тоа е нешто да се размислува денес кога сè е во знакот на коронавирус, а наскоро и грипот - додава тој.