До катаклизмата на човештвото нема да доведе нуклеарна војна- нешто многу поопасно

Руски научници од Центарот за алгоритмичка биотехнологија на Државниот универзитет во Санкт Петерсбург развија алгоритам за пребарување на антибиотици кој го забрзуваат создавањето на нови антибактериски агенси.

Зошто брзината е важна во борбата против бактериите и како мутираните микроорганизми го загрозуваат човештвото?

Виновник за постојаната борба на човештвото против смртоносните микроорганизми е т.н. супербактериум, кој преку еволуцијата развива отпорност на антибиотици.

Како мувла помогна да се спаси светот

Историјата на борбата против деструктивните микроорганизми започна во 1928 година, кога британскиот бактериолог Александар Флеминг направи големо откритие со лекување на некои колонии на стафилококни бактерии со обичен мувла пеницилиум, токму оној што расте на леб и му дава зелена боја. Околу секоја од овие колонии, тој забележал области без бактерии.

Флеминг заклучил дека мувлата произведува супстанција што убива бактерии - пеницилин. Стана првиот антибиотик - лек за лекување на болести за кои претходно се сметаше дека е фатален и кој ги спаси животите на милиони луѓе низ целиот свет.

Најверојатните сценарија за уништување на светот

Но, со доаѓањето на голем број антибиотици и нивната широко распространета употреба, откриено е појава на сè повеќе бактерии кои еволуирале отпорност на антибиотици преку еволутивниот пат. Овој процес започна во 1960-тите и продолжува до денес. На пример, постоењето на бацили отпорни на туберкулоза, кои можат да се развијат кај пациент кој се лекува од туберкулоза со злоупотреба или третман со антитуберкулоза или заради бактериска инфекција на уринарниот тракт, се најде во современи услови.

Што сега?

Светската здравствена организација идентификува 12 патогени екстремно отпорни на употреба на антибиотици. Експертите исто така велат дека овие 12 бактерии имаат можност да откријат нови начини на отпорност и да развиваат генетски материјал што им овозможува на другите микроорганизми да се спротивстават на лековите. Во случај на нивно ширење, човештвото може да биде под смртна закана.

Покрај тоа, оваа веројатност за ширење е повеќе од реална: според студиите, до 2050 година, Супербактериите можат да убијат повеќе луѓе отколку рак, а на глобално ниво штетата што може да ги предизвикаат Супербактериите се проценува на околу 3,5 проценти од глобалниот БДП, или 100 трилиони долари.

Меѓу причините што ја стимулираат еволуцијата на супербактериите, покрај прекумерната употреба и непотребната употреба на антибиотици во медицината, истражувачите парадоксално укажуваат на земјоделскиот сектор.

Факт е дека во борбата за профит земјоделците активно користат антибиотици. Лековите помагаат да се намали смртноста на добиток и да се стимулира брзиот раст на животните.

Според весникот Сајантифик Американ, фармите во САД се исто така еден од најголемите извори на супербактерии. Антибиотиците што се користат на фармите може првично да бидат ефективни, но ова релативно затворено опкружување станува „базен“ во кој се развиваат бактерии отпорни на бактерии. Една од најдобрите илустрации на ваквите бактерии е примерот на метафилин отпорен стафилокок со повеќекратна резистенција на лекови, кој стана вистински кошмар на американската медицина.

Иднината е мрачна

Најновата генерација на антибиотици - многу скапи лекови наменети да се користат кога сите други лекови се немоќни - не секогаш ни даваат надеж. Еволуцијата на бактериите е процес што не може да се контролира и едноставно е невозможно да се запре.

Големите фармацевтски компании инвестираат се помалку и помалку во антибактериско истражување. Ова е диктирано пред се од економски мотиви: развојот на нови антибиотици е исклучително скап. Ако се земе предвид фактот дека тие би се сметале само како последно средство, производството не е профитабилно.

Во тој случај, крајот на „ерата на антибиотиците“ можеби веќе започна: според научниците од државниот универзитет Охајо, бактерии отпорни на најновите антибиотици веќе постојат.

Според Светската здравствена организација, бројот на смртни случаи поврзани со бактериски инфекции веќе се наоѓа на второто место, веднаш зад кардиоваскуларните заболувања и срцевиот удар. Според сценарио каде ќе се шират и појават нови форми на супербактерии, овој индикатор ќе изгледа само како ехо на некои многу подобри времиња.

Според истражувачите, потенцијалниот нуклеарен конфликт меѓу Советскиот Сојуз и Соединетите држави во раните 1980-ти би ги чинел животите на 450 милиони луѓе, без да се земат предвид сите други последици од таквото сценарио.

Во случај супербактериите да продолжат со нивната глобална експанзија, што не е тешко да се поверува заради многу брзиот развој во транспортниот сектор во споредба со претходните епохи, последиците би можеле да бидат по катастрофални за човештвото и за сите други животни форми на Земјата отколку нуклеарна војна.