Доктор не се капел пет години: Резултатите се шокантни, еве како изгледа неговата кожа (ФОТО)

Понекогаш се шегуваме дека честото миење го скратува животот, но докторот решил да оди чекор понатаму и да провери како недостатокот на хигиена според современите стандарди влијае на здравјето

Д-р Џејмс Хамблин пет години се откажа од сапунот и другите козметички производи и традиционалното туширање. Решил да провери како недостатокот на капење ќе влијае на микробиомот на кожата. Неговите откритија може да бидат шокантни.

View this post on Instagram

A post shared by James Hamblin (@jameshamblin)


Д-р Џејмс Хамблин (39) е предавач по јавно здравје на Факултетот за јавно здравје Јеил, новинар и автор на бестселери. Во својата последна книга, "Clean: The New Science of Skin", тој ги истражува современите верувања за хигиената. Пред пет години се откажал од традиционалното туширање, сапунот (освен миењето раце, кое е неопходно во неговата професија) и козметиката која се сметала за неопходна. Како што вели, сакал да заштеди време, пари и да види како микробите на кожата ќе реагираат на природната нега.
Се започнало со потребата да се заштедат пари. На почетокот на кариерата, Хамблин морал да собере заштеда, па природно почнал да анализира колку пари троши на разни козметички производи, чиј состав е исклучително едноставен и по анализата поттикнува размислување за нивната ефикасност. Набрзо дошол до неколку размислувања - како е можно некогаш луѓето воопшто да не ги користеле, а врв на хигиената била годишната промена на ленена кошула? Така тој почнал да ја развива својата хипотеза и дошол до сѐ поизненадувачки заклучоци.


Книгата, која е резултат на неговиот експеримент, е извонредна публикација која ги истражува тајните на микробиомот на човечката кожа - најголемиот орган. Нашата кожа, како и нашите црева, е дом на милијарди микроорганизми кои ни се корисни, но постојано ги убиваме за време на хигиенските ритуали.

Според докторот, човештвото отишло предалеку, а повеќето научени хигиенски ритуали кои треба да ни служат се доста штетни. Иако ние како вид сме живееле илјадници години без дезодоранс, наеднаш не можеме да живееме без него.

Хамблин нагласува дека колку повеќе го исфрламе нашиот природен микробиом, толку повеќе стануваме подложни на лоши и патогени микроби, акни, алергии или мозолчиња. Многумина од нас се заглавени во самоуништувачки циклус: ја бришеме природната нечистотија, претпоставувајќи дека е најдобро за нашата кожа, но сите овие механизми ја сушат кожата уште повеќе и доведуваат до дополнителни дерматолошки проблеми.

Интересно е што редовната употреба на големо количество козметика влијае и на тоа како телото се справува со т.н. непријатен мирис.

View this post on Instagram

A post shared by James Hamblin (@jameshamblin)


Без капење и без мирис

Како се промени неговата кожа поради нехигиена, која ја сметаме за основна? Д-р Хамблин дојде до интересни заклучоци. Прво, на почетокот не изгледаше како што очекуваше. Второ, се појавил неговиот природен мирис и трето, открил дека е поактивен и не се поти претерано.

Една од поинтересните забелешки на докторот беше дека неговите пазуви повеќе не мирисаат толку лошо како кога повремено забораваше да користи дезодоранс. Се подобри и тенот, се ослободија мозолчињата, а кожата повеќе не беше мрсна.

Дали треба да престанеме да се капеме?

Не грижете се, одговорот на докторот е не, тој дефинитивно не им препорачува ваков радикален експеримент на сите. Според негово признание, тоа беше непријатно искуство на многу начини. Сепак, тој препорачува да ги проверите вашите хигиенски навики и да ги сведете на најосновните.

Според Хамблин, неразмислено сме подлегнале на маркетингот на огромната индустрија и култот на убавината, а повеќето козметички препарати што ги користиме не се ниту неопходни ниту ефикасни. Тој наведува и крајно шокантни податоци за американската индустрија за убавина. Практично секој кој основа козметичка компанија може да продаде се. Во Европската Унија е забранета употребата на дури 150 хемиски состојки во козметиката, во САД оваа листа е ограничена на само 11 артикли.

При изборот на козметика, вреди да се фокусираме на многу едноставни и пред се природни производи кои се направени за природна нега на нашата кожа. Некои козметички производи веќе содржат информации на етикетата за безбедноста на супстанцијата за микробиомот на кожата. Токму тој ја води борбата против многу патогени кои се обидуваат да навлезат во нашето тело, да не се откажуваме премногу лесно од оваа природна заштита.

 извор:najzena