Една храна го полуде светот: И Балканот „во трка“

Од новоотворениот музеј на сирење во Париз, до пештерите за зреење, до овчарските пасишта на Корзика, патниците откриваат дека сирењето може да биде мотив за патувања низ пејзажи, традиции и истории што инаку би можеле да ги пропуштат.

Во Франција, „terroir “не е само термин, туку е начин на гледање на светот. Долгата поврзаност со виното покажува дека географската локација, климата, почвата и човечките вештини го обликуваат вкусот. Истото важи и за друг француски симбол - сирењето. Додека Французите отсекогаш знаеле за него, сè поголем број меѓународни патници ја откриваат земјата и нејзината култура, дестинација по дестинација, сирење по сирење...

View this post on Instagram

A post shared by Travel Turtle (@travelturtlemag)

Интересна и вкусна приказна

Минатата година Париз доби Музеј на Фромаж, придружувајќи се на десетици сирењасти атракции низ Франција. Од пештери за зреење и музеи на сирење, до центри за посетители и дегустациски тури, сè е тука за оние кои сакаат да го доживеат локалниот дух преку вкус. Можете исто така да ги следите регионалните патеки Route de Fromage, да ги запознаете производителите и да прошетате низ пасиштата каде што се прават најпознатите сирења. Секоја тура дава уникатен увид во тоа како едно место го обликува вкусот. Патувањата фокусирани на храна се сè попопуларни, а Future Market Insights предвидува дека пазарот за кулинарски искуства во Франција ќе порасне за речиси 16% во текот на следната деценија.

Новиот музеј на сирење е мал, но богат со содржина. Експонатите на англиски и француски јазик објаснуваат како се прават сирењата, луѓето и традициите зад нив. Исто така, науката за зреење и формирање на вкус. Интерактивните екрани охрабруваат подлабоко истражување, додека продажниот шалтер нуди вистински „Тур де Франс“ на сирења. Сè се одвива со атмосферска музика во позадина од ѕвончиња од крави, како пасиштата да се веднаш надвор.

Менаџерот на музејот истакнува дека трендот започнал во Франција и забележува дека денес дел од населението покажува сè помалку интерес за патувања на долги релации, како што е посетата на Бахамите. Сè повеќе луѓе сакаат одмори во природа во рамките на сопствената земја. Таму можат да откријат локални обичаи и да вкусат локални сирења. Французите се длабоко поврзани со својата земја, а сирењето особено ги поврзува со нивниот регион. Алзасецот го сака својот Мунстер, Норманецот својот Камамбер, додека Баскиецот не може да живее без сирењето Осау-Ирати.

Не се само Французите заинтересирани, сè повеќе меѓународни посетители се љубопитни за сирењето. За време на пандемијата Ковид-19, повеќето луѓе поминуваа време дома, уживајќи во „удобна“ храна, но почнаа да размислуваат за тоа што јадат и од каде доаѓа. Тие ја гледаа Франција на сосема нов начин.

Сирењето како мотив за патување низ Балканот

Исто како во Франција, каде што сирењето води низ пејзажи, традиции и историја, во Србија и регионот, локалните сирења стануваат сè поважен туристички мотив. Туристите сè повеќе бараат автентични искуства што ја поврзуваат природата, културата и гастрономијата, откривајќи како локалните производи го обликуваат идентитетот на заедницата.

Српските сирења, како што се Пирот сирењето, овчо сирење од Стара Планина или Златибор кремот, како и овчо и кравјо сирење од Словенија, Хрватска и Црна Гора, секое со свој уникатен карактер, обезбедуваат автентично искуство на локалната клима. Пашкото сирење од островот Паг и словенечкиот Толминц зрачат со интензивни ароми што ја одразуваат природата и растенијата од кои доаѓаат. Во Црна Гора, пушеното Његушка сирење и планинските сирења ги откриваат традициите и секојдневниот живот на планинските заедници. Во Македонија, сирењето од Шарпланинските и Мавровски бачила.

Посетите на фарми за млечни производи, етно-села и фестивали на сирење во регионот им овозможуваат на туристите да видат како традицијата, климата и природата ги обликуваат вкусовите, слично на француските музеи и пештери за зреење. Турите често вклучуваат демонстрации за производство на сирење, дегустации и прошетки по пасишта, давајќи им на посетителите увид во процесот и историјата на производството.

Сирењето, исто така, ги поврзува луѓето со локалната историја и обичаи, нудејќи искуство кое оди подалеку од едноставна дегустација и го претвора во патување низ културата и природата. Преку разговори со производителите, посетителите се запознаваат со живите традиции, откривајќи како локалните производи и обичаи го сочинуваат специфичниот идентитет на секој регион.

Додека Франција го предводи трендот „сирење како туристички водич“, Балканот нуди богата традиција и разновидност на сирења кои чекаат да бидат откриени. Овој регион нуди автентични гастрономски тури низ планини, пасишта и рурални домаќинства. Посетата на локалните производители и дегустација на специјалитети како што се Пирот сирење, Паг сирење или Његушки чадено сирење, шарпланинско и мавровско сирење се претвора во уникатно искуство кое ги комбинира природата, културата и гастрономијата на Балканот.

Фото: Freepik.com
Извор: Б92.net