Еве како изгледа живот на -56 степени: Водата веднаш се претвора во мраз, а вака јадат и одат во тоалет

Поради ниските температури, тие не се во состојба да одгледуваат овошје и зеленчук, како и житни култури. 

Ојмјакон е село во Република Саха во Русија, во крајниот источен дел на Сибир во регионот Ојмјакон, и ова е најстуденото место на нашата планета, каде што најниската температура е -67,7 степени.

Ојмјакон има околу 500 жители кои главно се занимаваат со сточарство и риболов. Местото беше именувано по реката Ојмјаконска, чие име потекнува од зборот kheium, што во слободен превод би значело - незамрзната вода, место каде рибите презимуваат.

Најспецифичната карактеристика на ова место е суровата континентална клима, екстремно студени зими со умерено топли лета, без ветер, а сонцето е интензивно.

Ојмјакон е најстуденото населено место во светот, и се нарекува и „студен пол“ на северната хемисфера. Најниската измерена температура беше -68 степени на станицата Томтор во 1933 година. Иако, со текот на годините, медиумите известуваа за различни верзии на точната најниска температура на ова место, и таа е под -75. Областа е покриена со типични претставници на тундра (џуџести видови дрвја) и тајга (четинари како смрека, ела, ариш).

Во областа Ојмјакон живее еден вид коњ познат како пони. Водите се богати со риби, а ирвасите живеат во шумите. Ојмјакон беше типична повремена населба каде сточарите и ловците на ирваси бараа засолниште. Советската влада, во својата желба да обезбеди нормални услови за живот и постојан престој на номадите, изгради постојана населба.

Според проценките од 2012 година, во Ојмјакон има 512 жители, додека според податоците од пописот од 2010 година, имало 462 жители. Јакутите се најбројни, а потоа следуваат Русите. Официјални јазици се руски и јакутски. Населението првенствено се занимава со сточарство, лов и риболов.

Поради ниските температури, тие не се во можност да одгледуваат овошје и зеленчук, како и житни култури, но користат диви плодови од локални растителни видови. Најпознатото ојмјанско јадење е строганина, изгребана свежа замрзната риба. Поради чистиот воздух, здравата исхрана и чистата вода, жителите на Ојмјакон се познати по својата долговечност. Поради проблеми со замрзнатите цевки, овие луѓе наместо тоалети користат јами, кои ги копаат на улиците пред куќата. Со цел нивниот добиток да ги преживее ужасно студените ноќи, тие прават изолирани штали во кои температурата не надминува екстремни минуси.

Има само една продавница во Ојмјакон каде што е можно да се добијат резерви и тоа не е достапно секој ден.

Користењето мобилен телефон во зима е речиси невозможно бидејќи уредите редовно се замрзнуваат. За време на периоди на екстремен студ, жителите исто така мора да обрнат внимание на тоа како го дишат воздухот. Ако дишат премногу длабоко или пребрзо во белите дробови, може да развијат смрзнатини. Тоа исклучува спортување.

ВИДЕО;

извор:beograd.in