Еве како не смеете да влезете во Новата година: Народни верувања

Долгата традиција на славење на Новата година, исто така, доведе до многу суеверија, од кои некои сè уште постојат и денес. Старите луѓе веруваа дека дури и ветерот може да биде добро навестување за тоа каква ќе биде следната година. Значи, ако воопшто нема ветер или ветрот дува од југ - тоа значи дека следната година ќе биде добра и полодна.

Повеќето верувања се за работи што никогаш не смееме да ги правиме ако сакаме нашите планови и желби навистина да се остварат во наредната година.

Едно значајно верување се однесува на емоционалните односи со драги луѓе. Имено, никогаш не треба да заборавите да им честитате на најблиските за Новата година, во спротивно ќе се оддалечите од нив во наредната година.

Финансиската безбедност е една од аспирациите на секој од нас, затоа постои силна верба дека не треба да се позајмуваат пари од 31 декември и 1 јануари, бидејќи таков почеток на годината предвидува уште дванаесет месеци материјални проблеми.

- Не изнесувај ништо од куќата на 1 јануари! - Ова верување важи апсолутно за сите, се верува дека не треба да го вадите ѓубрето од вашата куќа на овој ден. Колку и да звучи лудо, ова правило е флексибилно и некои луѓе сметаат дека е во ред да се изнесе нешто на 1 јануари ако нешто претходно се донесе во куќата.

Постојат некои кои, сепак, сметаат дека не е добро дури да се тресат теписите тој ден.

Со сексистички тон, едно од старите верувања е дека првиот човек кој го преминал прагот после полноќ не треба да биде жена затоа што некогаш се сметаше дека жените носеле мизерија.

Исто така, еднаш се сметаше дека првиот што влегол во куќата не треба да биде некој со руса или црвена коса.

Се разбира, тоа не значи дека треба да не ги пуштате оние со руса или црвена коса, а ви се роднини, добри пријатели или партнер што влегува во куќата.

Иако постои верување дека треба да се направи некоја ситница околу работата, сепак треба да биде умерено.

Суеверието вели дека не е добро да се работи на 1 јануари. Голем ангажман, особено започнување на нова активност на овој ден, значи дека нема да биде просперитетна, туку напротив - ќе биде осудена на пропаст.

Постои празноверие во нашето општество дека никогаш не треба да се занимавате со домашни работи на кој било верски празник. Истото верување важи и за Новата година, а луѓето веруваат дека на овој ден не треба ни да се мијат садови.

Сè што ќе се скрши или разбие е многу лош знак. Затоа, бидете внимателни.

Дајте се од себе за да бидете во добро расположение, затоа што постои верба дека оние емоции што ги имате на 1 јануари ќе ве следат во текот на целата година.

Ако ветрот дува од исток, годината ќе донесе недостатоци и проблеми.