Генетска сиромаштија и во Македонија - 4 СОСТОЈБИ НА УМОТ ШТО НЕ ДРЖАТ ВО МИЗЕРИЈА

Каде се изворите на сиромаштија? Колкава е веројатноста тие да бидат во нас самите? И дали воопшто има нешто како генетска сиромаштија?

Деловниот консултант и предавач Наталија Грејс се обиде да одговори на овие прашања во една од нејзините книги. Таа е убедена дека Законот за генетска сиромаштија е причината зошто луѓето се програмирани да живеат со ниски примања. Тaа исто така тврди дека постојат 4 причини кои предизвикуваат генетска сиромаштија.

Пред да ве воведеме во нејзиното излагање, според нашиот Државен завод за статистика, врз основа на податоците од Анкетата за приходите и условите за живеење што се спроведува во согласност со препораките на Европската Унија, ги пресмета Лаекенските индикатори за сиромаштија за 2019 година. Основа за пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштијата е дефиниран на 60 % од медијалниот еквивалентен приход. Според податоците, во 2019 година, стапката на сиромашни лица во Република Северна Македонија изнесуваше 21.6 %. Анализирано по типови домаќинства, стапката на сиромаштијата на домаќинствата составени од двајца возрасни со две издржувани деца во 2019 година е 19.3 %. Според најфреквентниот статус на економската активност, стапката на сиромашни вработени лица е 8.5 %, додека стапката на сиромашни пензионери е 7.7 %. Коефициентот на Џини (мерка за нееднаквоста во распределбата на приходите) изнесува 30.7 %.

Или по табели: 

А, еве го излегувањето на Наталија Грејс:


1. Начин на размислување

Како деца, нашата главна забава беше скокање на креветот. Се разбира, додека возрасните не гледаат. Тоа се случуваше во куќата на мојот пријател. Продолживме да се дружиме и години подоцна го посетив. Бев зачудена кога го видов истиот кревет во аголот од собата на кој скокавме како деца. Беше стар и трошен, валкан и полн со прашина и дупки. Прашав дали е можно да не го фрли и да си купи нов. Погледнав низ собата и сфатив дека сите работи се стари и трошни, а најмногу валкани.

Се прашував зошто нечистотијата секогаш оди заедно со сиромаштијата?

Бидејќи, нечистотијата е состојба на умот. Нечистотијата е начин на размислување. Тој што може да живее во нечистотија има посебна ментална структура. Колку и да немате материјални ресурси, секогаш можете да чистите. Така, логично следи дека сиромаштијата е исто така состојба на умот. Сиромаштијата лежи во неизмиени глави. Иако звучи претенциозно, мислев дека ова е целосната вистина гледајќи во валканиот стан на мојот пријател додека заминував.

2. Проблем

Имав прекрасен професор по англиски јазик на училиште. Имаше извонреден мозок, многу добро ги забележуваше работите. Еден ден таа употреби една фраза што ќе ја паметам цел живот. Некој праша што е тоа мизерија, а тој одговори:

Мизерија е кога пиете од стара, испукана чаша, додека новата е на вашата полица.

Ваквите работи се вообичаени во повеќето домаќинства. Парите се чуваат за мрачните денови, а нови очила чекаат некои специјални прилики. Ако живеете во исчекување на иднината, тоа никогаш нема да дојде. Со тоа, ќе ги пропуштите сите можности во сегашноста. Збунетите мисли во вашата глава неизбежно се одразуваат на изгледот на вашиот дом и вашиот живот воопшто. Животот во пресрет на иднината е мизерен.

3. Комплекс на Пепелашка

Познавам жена која, по 20 години заштеда, купи мала куќа со градина, во замена за нејзиниот мал стан, со дополнителен надомест. Таа сама ги воспита своите две ќерки. Тие честопати биле гладни. Нејзината постара ќерка еднаш ми рече дека чувствувала голем срам кога престанала да ги носи старите панталони со искинати колена.

Имено, како што растеше, така растеа и пантолоните, по некоја магија, со неа. Малку на нозете, малку на половината. И интересно, и се чинеше дека секоја година добива нови панталони. Различни. Ова се должи на инвентивноста на која прибегна мајката во сиромаштија. Ми се чини дека тука лежи изворот на фразата „неопходноста е мајка на пронајдокот“.

Според мене, нема смисла да се обвинува друг за сиромаштијата. Само човекот е виновен за мене. Кога мајката конечно ја купи куќата, нејзините две ќерки не покажаа интерес за градината, дворот или, воопшто, за декорацијата на куќата. Девојките го развија комплексот Пепелашка. Тие се навикнати да гледаат истрошени фотелји, рендани садови, валкани sидови. И како возрасни, тие беа исплашени од трошење пари. Кога и да купат нешто ќе бидат незадоволни. Тие претпочитаа да ја носат својата стара гардероба. Тоа е генетска сиромаштија.

Стравот од трошење пари ве победува.

4. Подсвесно програмирање

Како што забележа Чехов одамна, трошни и стари ѕидови, валкан мебел - го гушат влијанието на способноста на учениците да учат. Децата кои растат во сиромаштија, многу често, веќе го чувствуваат тој товар како адолесценти. И, тие не сакаат да остварат многу пријателства затоа што сфаќаат дека се различни. Ова ги програмира во старост и ги подготвува нивните наследници за генетска сиромаштија.

Чевли

Нечистотијата и сиромаштијата ги мелат луѓето, програмираат неуспешност. Додека повеќето од вас би рекле дека токму таквата ситуација треба да биде поттик тие да станат и да започнат да се развиваат, јас ви велам дека многу повеќе луѓе се скршени под тежината на сиромаштијата. Бедата и сиромаштијата растат од ист корен. Ако постои мотото дека богатството е состојба на умот, дали е исто така погрешно да се каже дека сиромаштијата е состојба на умот? Богатството и сиромаштијата се начин на размислување.

Извор за статистички податоци: Државен завод за статистика

Фото: Unsplash- Jordan Beltran