Големата тајна на христијанството: Зошто во некои цркви има записи на хороскопските знаци? (ФОТО)

Кога ќе ги погледнеме украсите и на православните и на католичките храмови, треба да имаме на ум дека тоа никогаш не е обична декорација, туку дека секој врежан украс, фреска или слика има свое значење и не е случајно таму... дури и да ви се чини дека воопшто нема смисла!

Сите горе-долу можеме да ги препознаеме вообичаените сцени што се појавуваат на ѕидовите на црквите и катедралите, а секој верник или неверник може на свој начин да ги протолкува прикажаните ликови и настани.

Меѓутоа, што ако забележиме нешто навистина необично во црквата? На пример - хороскопски знаци ?!

Пред да прибегнете кон погрешни и често злонамерни толкувања и теории на заговор, прочитајте го ова!

Од каде потекнува хороскопот во црквата?! 

ДЕТАЛИ ОД ЦРКВАТА БОГОРОДИЦА ВО АМИЈЕН, ФОТО: ВИКИПЕДИЈА / ОЛИВИЕ

Многу добар пример за овој тип на феномен во христијанскиот свет е Богородица црквата во Амиен, Франција. Тоа е католичка црква, целосно реновирана по големиот пожар, околу 1220 година.

Она што е специфично за оваа црква е тоа што ги знаеме имињата на нејзините градители, имено Роберт де Лузархес и Томас де Кормон. Нивните имиња се запишани, заедно со датумот на новата катедрала.

Црквата има триделен портал на предната страна на западната фасада. Покрај вообичаените сцени, како што е Страшниот суд, во кој се претставени познати ликови од христијанската вероисповед, како Јован Богослов, Богородица и секако Христос, има и сцени кои би можеле да го збунат секој посетител на оваа црква - изведби на месечни дела и хороскопски знаци!

Оваа сцена би натерала многу луѓе да помислат на нешто паганско, но вистината е сосема поинаква, а она што всушност се прикажува е целосно во функција на христијанската догма и е длабоко вкоренет во теолошките верувања.

Не е ништо чудно!

ДЕТАЛИ ОД ЦРКВАТА БОГОРОДИЦА ВО АМИЈЕН СО ОБЈАСНУВАЊА НА ЗНАЦИ И КАЛЕНДАРИ

Овие сцени всушност зборуваат за улогата на Христос како космократ - творец на небесните и земните времиња. Преку хороскопот се прикажува текот на времето, циклусот во природата, цела една година, од пролет до зима, како симболи на раѓање и смрт.

Прикажани се делата кои се изведуваат во текот на месеците од годината, а над нив се хороскопските знаци кои се поврзани со одреден месец. На пример, лав е прикажан за месец јули, девица за август, овен за март…

Делата може да се поврзат и со Првиот грев и падот на човештвото, кога Адам и Ева беа протерани од рајот. За да преживеат морале да ја обработуваат земјата и да ги извршуваат тешките земјоделски работи прикажани на овој начин.

Средновековниот човек бил добро запознаен со таквите теолошки верувања, па затоа не треба да чуди што се претставени.

Претставите на знаците на Зодијакот сами или во комбинација со дела на терен не се невообичаени и се појавуваат низ цела Западна Европа, главно на порталите на католичките цркви и катедрали, но ги среќаваме и на бројни примери на нашите простори, најчесто на фрески, внатре во православните цркви.

Записи на знаците од Зодијакот се евидентирани во неколку цркви на ова поднебје меѓу кои и на дел од фреските во црквата „Св. Архангел Михаил“ во Лесново.

Автор на текстот: Наталија Богдановиќ - istorijskizabavnik.rs