„Храбар не е оној човек кој не чувствува страв, туку оној, кој успева да го победи“

Храброста е една од карактерните особини што ги дели оние кои се подготвени на се, од оние кои не би се одлучиле така лесно на некој чин. Некои би рекле дека храброста често се граничи со лудост и непромисленост, но тоа не мора секогаш да биде така.

Храбрите луѓе веруваат дека оваа особина е многу важна бидејќи не кочи во ситуации кога е неопходно да се донесе одлука која би можела да ни го промени животот, дури и ако не сме сигурни во исходот.

Прочитајте што рекле некои од најголемите мислители во историјата, научници, уметници и други значајни личности за храброста:

1.Научив дека храброста не е отсуство на страв, туку победа над него. Храбар човек не е оној што не чувствува страв, туку оној што го победува тој страв. - Нелсон Мандела

2.Оној што не е доволно храбар да ризикува, нема да постигне ништо во животот. – Мухамед Али

3.Мојот страв е тој што ми дава храброст. - Боб Марли

4.Луѓето кои имаат храброст и карактер се секогаш непријатни за другите луѓе. – Херман Хесе

5.Моќта им се дава само на оние кои се осмелуваат да се наведнат и да ја подигнат. Само едно е важно, само едно, да можеш да се осмелиш. – Фјодор Достоевски

6.На храбрите им помагаат и ѕвездите. – Корејска поговорка

7.Кој не ризикува, нема шанси да победи. – Наполеон Бонапарта

8.Ништо не му дава храброст на исплашениот човек како туѓиот страв. – Умберто Еко

9.Храбар е оној кој не бега, туку останува на своето место и се бори против непријателот. - Сократ

10.Ги сакам оние кои се смеат на проблемите, кои наоѓаат нова сила во тешкотиите и стануваат уште похрабри. Во такви услови тесноградите се колебаат, но оние чии срца се цврсти, чија совест ги оправдува нивните постапки, се подготвени до смрт да ги следат нивните принципи. – Леонардо да Винчи

11.Храброста што се бори е подобра од слабоста што истрајува. - Хегел

12.Сите ваши соништа можат да станат реалност - ако имате храброст да ги следите. - Волт Дизни

13.Ако навистина сакате нешто, соберете храброст да вложите сè во тоа. – Бернард Френсис

14.Светот им припаѓа на храбрите. – Карл Маркс

15.Како што храброста го загрозува животот, така и стравот го штити. – Леонардо да Винчи

16.Човек не може да открие нови океани ако нема храброст да го изгуби од вид брегот. – Евреинот Андре

17.Храброста се наоѓа на неочекувани места. – Толкин

18.  Повеќето од нас имаат повеќе храброст отколку што можеме да замислиме. – Дејл Карнеги