Христијанската црква која е толку света што муслиманите ги чуваат клучевите

Шест деноминации го делат Светиот гроб, но најчесто меѓу нив нема мир и љубов.

Црквата на Светиот Гроб не е само најсветото место во христијанството; исто така е симболичен за длабоките поделби на религијата. Како што покажува мапата подолу, по шест деноминации контролираат делови од црквата, со само некои заеднички делови. Секоја „територија“ љубоморно се чува, а понекогаш и се караат. Клучевите на црквата ги држат… две муслимански семејства.

Над вратата на црквата во Ерусалим стјат едноставно скали од кедрово дрво. Таму се можеби три века. Бидејќи никој не се сеќава кој ги ставил таму, никој не знае кој е овластен да го отстрани. Ако некој би се обидел, веднаш би имало проблеми со оној што би се чувствувал омаловажуван - и има многу кандидати. Ова е Недвижната скала и е соодветен симбол за длабоко вкоренетите поделби во христијанството, и во самата таа црковна зграда.

Најсветото место на Земјата

Тие верски поделби се важни овде повеќе од било кое друго место, бидејќи ова е најзначајната црква во светот. За христијаните од која било деноминација ова е најсветото место на Земјата. Ова е црквата на Светиот гроб, и според традицијата, ја содржи и Голгота, местото каде што Исус умре на крстот. Само неколку метри подалеку е гробот каде што неговото тело било положено и каде според верниците тој воскреснал три дена подоцна.

Сепак, и покрај неговата врвна религиозна важност, не постои единствен орган кој управува со овие најсвети цркви. Грижата за распространетиот комплекс на повеќе нивоа е поделена помеѓу различни единки.

Историјата на црквата не враќа во четвртиот век, кога римскиот император Константин, новопреобратен во христијанство, ја испратил својата мајка Елена во Ерусалим да лоцира места и работи поврзани со животот и смртта на Исус. Ова е местото каде што го пронашла Вистинскиот крст, знак дека тука сигурно била Голгота. Во близина било идентификувано местото на погребот на Исус. Константин го срамнил паганскиот храм изграден овде од неговиот претходник Адријан, а црквата на ова место, прва нарачана од римски император, била осветена во 335 година.

Во континуирана употреба 1700 години

Црквата преживеала земјотреси, пожари, инвазии и рушење со декрет. Во континуирана употреба е скоро 1700 години. Со текот на вековите, разни христијански традиции се прилепуваа кон црквата. Сопственоста стана постојан извор на спорови.

Во 1852 година, османлискиот султан наредил со црквата да управуваат грчката православна, римокатоличката и ерменската апостолска црква и да распредели делови од зградата за секоја деноминација. Со текот на времето, помалите делови од зградата беа под власт на три помали православни единки: коптска, сириска и етиопска црква.

Поголемиот дел од зградата е под контрола на Грчката православна црква (со сина боја на картата). Тие управуваат со Католикон, Северниот транссепт, Седумте арки на Богородица, мал православен манастир и разни капели, меѓу другите делови.

Латините (ака Римокатолици, во виолетова боја) управуваат со Францисканскиот манастир на северната страна (што ги вклучува Капелата на појавата и Капелата на Марија Магдалена), Грото на пронајдокот на крстот, мала област северно од Парвис и мал простор помеѓу Католикон и Ротонда.

Ерменците (во жолто) управуваат со капелата Света Елена, капелата Свети Јаков и Ерменската галерија до Ротонда.

Коптите (со црвено) се грижат за различни капели во близина на Ротонда, вклучувајќи мал анекс кон самиот Едикул (т.е. Светиот гроб).

Етиопскиот манастир е распослан на покривот, а Етиопјаните управуваат и со област наречена Деир ал-Султан, Капелата на четирите живи суштества и Капелата на Свети Михаил (сите во портокалова боја).

Сириската црква има најмал дел (во зелена боја): Капелата на Свети Никодим. Но, барем е многу близу до Гробот.

Комплексниот сет правила одредува како се управува со црквата - како на пример кому му е дозволено каде и кога, кој чисти и поправа кои делови од зградата и кои области се заеднички (Грците, Латинците и Ерменците, но не и другите три).

Ротонда е заедничка територија, како и капелата на север.

Вообичаен е и Парвис (т.е. дворот на влезот), како и соседниот дел од црквата што го содржи Каменот на безживотност (каде што според традицијата, телото на Исус било подготвено за погреб).

Но, некои од правилата се оспоруваат и повремено избиваат конфликти. Два примери:

Коптите имаат долгогодишно барање за дел од покривот, кој е окупиран од етиопските монаси. За да го одржат своето барање, коптските монаси наизменично седат на стол на покривот. Но, во особено топол ден во 2002 година, кога коптски монах го премести столот неколку сантиметри во сенка, Етиопјаните го толкуваа тој потег како кршење на статус кво ситуацијата. Последователната борба испрати 11 монаси во болница.

И во 2008 година, грчките и ерменските монаси се скараа околу постапката на верска поворка. Тепачката е снимена со камера и прикачена на сите вести.

Не можеме ли сите да се сложуваме?

Меѓутоа, во последниве години, се чини дека црквите се сложуваат малку подобро, иако делумно поради потреба. Значајни делови од зградата имаат екстремна потреба од поправка. Во 2017 година, трите главни деноминации (католички, грчки и ерменски) се согласија да го поправат Едикуле, кој беше во опасност од колапс. И во 2019 година, трите цркви потпишаа договор за обнова на делови од инфраструктурата на црквата (под, темели и канализациони цевки), па дури и за споделување сопственост на археолошките артефакти што може да се појават за време на работата. Сепак, договорот ги исклучува трите други единки, кои под статус кво немаат право да управуваат со заеднички простори.

Што нè враќа на Неподвижната скала. И покрај прекарот, тој навистина се покажа како многу подвижна. Била украдена двапати во 20 век. И двата пати, полицијата ги пронајде и ги врати во првобитната положба. Во 2009 година, повторно беа поместени, овој пат со договор на сите релевантни единки, со цел да се приспособат скелиња за реновирање.

По завршувањето на работите, повторно беа вратени. И таму ќе остане додека, како што сугерираше папата Павле VI во 1964 година, не се решат поделбите меѓу различните христијански деноминации. Или додека Христос не се врати - што и да се случи прво.

Во меѓувреме, клучевите за самата зграда на црквата ќе останат таму каде што биле со векови: во сопственост на семејствата Јудех и Нусеибе, кои по својата муслиманска вера се прифатени од сите христијански деноминации како неутрални чувари на влезот во црквата.

Извор: Big Thing

Фото: British Cartographic Society, Wikipedia