И еве го: Како од филмовите на Џејмс Бонд- Автомобил кој може да се „вози“ под вода

Врв!!!

Швајцарскиот дизајнер и конструктор на концептното возило Rinspeed, во 2008 година го воведе својот модел sQuba, првиот автомобил што може да „лебди“ под вода ...

Точно 30 години откако беше направен познатиот филм на Џејмс Бонд „Шпионот кој ме сакаше“, кога се сеќаваме на сцената во која Роџер Мур и Барбара Бах „се возат“ под вода во бел Лотус Ескрит , еден производител сакаше да направи едно такво возило.

Швајцарскиот дизајнер и конструктор на концептното возило - Ринспед, во 2008 година го воведе својот модел sQuba, официјално првиот автомобил што може да „лебди“ под вода, создаден при конструкција на моделот „Лотус“ Елиза.

Станува збор за електричен автомобил, напојуван од три електро мотори, од кои едниот се напојува со автомобил на копно, додека два се користат за подводно „возење“. Тогаш е погонот на задните тркала. Кога ќе влезе во вода, sQuba лебди на површината додека возачот, или „капетанот“, не ја пушти водата во кабината за да дозволи автомобилот да се нурне.

Подводното возење е можно до длабочина од 10 метри, кога двата електро мотори и пропелерите што ги движат овозможуваат возење во оваа единствена „кабриолет подморница“. sQuba не е дизајниран за подлабоки нуркања.

Погледајте ја галеријата: