„Јадев риба само една година, кога отидов на лекар тој беше во чудо од резултатите - една особено го изненади“
Американскиот писател и рибар Пол Гринберг решил да провери колку е навистина здраво секојдневното консумирање риба. Ги јадеше за појадок, ручек и вечера една година, а потоа отиде на лекарски преглед. Иако се чувствуваше одлично за своите прехранбени навики, резултатите го изненадија.
Американскиот писател и рибар Пол Гринберг одлучил да јаде само рибни производи една година за време на снимањето на документарен филм, а по предизвикот го тестирал своето тело, пренесува N1 Zagreb.
Јадел риба за појадок, ручек и вечера. Задачата, вели, не била лесна, но сепак успеал да истрае. По една година отишол на лекарски преглед, а резултатите биле изненадувачки и за него и за неговиот лекар.
Се покажа дека неговите резултати останаа речиси непроменети, само што во меѓувреме неговиот притисок се зголемил.
„Докторот беше изненаден од резултатите откако една година јадев само риба. Едно нешто што го загрижи беше скокот на притисокот“.
Сепак, Гринберг рече дека неговата исхрана го одржувала да се чувствува одлично и има многу енергија, а таа година никогаш не се разболел ниту настинал.
Медицинските експерти подоцна се занимаваа со експериментот на Гринберг и го утврдиле следново: рибата не е штетна, далеку од тоа, таа е многу корисна за организмот, но само ако се консумира во умерени количини. Се што е претерано може да ја загрози состојбата на организмот.
Омега-3 киселините, цинкот, железото и другите витамини и минерали во рибата се апсолутно неопходни за здрав живот, но поради содржината на жива, рибата не треба да се јаде премногу често. Се препорачува да ги јадете еднаш или двапати неделно, бидејќи само така телото може да ги апсорбира потребните хранливи материи во доволни количини.