„Јас го ликвидирав Никола Тесла по наредба на Хитлер“: На смртна постела се исповеда за своите злодела

За него до скоро се знеше многу малку...

Личниот телохранител на Хитлер, човекот кој го ослободил Мусолини, го ловил Тито на Дрвар, а советник на Насер, тврдел дека го ликвидирал Никола Тесла.

- Го убив Никола Тесла по лична наредба на Адолф Хитлер, кој процени дека сојузниците можат да ги искористат неговите откритија и да ја добијат војната - тврди Ото Скорзани, полковник на единиците на СС, командант на германските командоси во Втората светска војна.

Ова е она што Скорцени, но и многу други неверојатни работи, му го кажа на смртната постела на неговиот несуден зет Ерик Бремен (познат и како Ерик Орион) кој сведочеше за тоа во радио шоу во САД во 2006 година.

Скорцени тврдеше дека во јануари 1943 година, по лични налози на Хитлер, бил транспортиран со подморница до бреговите на Њујорк, од каде одел со Рајнхард Глен до хотелот во кој живееше Тесла, го задавил со перница, а потоа го испразнил сефот со изобилство на вредни документи, незабележано и си заминал.


Иако целата приказна беше поддржана со докази во форма на „кутија за чевли со фотографии на Скорзани“ во која тој е во униформа на единиците на СС, во друштво на Хитлер, Мартин Борман, Менгеле, Мусолини и многу други диктатори, таа беше некако бргу покриена со превез на тајност.

Кој беше Ото Скорзани?

Официјалните податоци наведуваат дека тој е роден на 12 јуни 1908 година во Виена и дека починал на 5 јули 1975 година во Мадрид. Доживеал карактеристична лузна на левата страна на лицето додека мечувал.

Искачувањето на Скорцени започна во Втората светска војна.

Тој влегол во Белград со тенковски единици од правец на Романија во 1941 година. За некое време бил стациониран во Панчево. Тој беше преименуван во Источниот фронт кога се врати како носител на „Железниот крст“. Хитлер го назначи за командант на новоформираната командна единица.

Тој лично командуваше со операцијата да се ослободи Мусолини од затвор, киднапирањето на неговиот син Миклош и тој исто така беше дел од падобранските единици што го изведоа десантот на Дрвар во 1944 година, со задача лично да го зароби Јосип Броз Тито.

Скорцени беше нерешлива загатка за сојузничките оклопни единици во Ардените, а има и приказна дека тој требаше да ја изврши операцијата Долг скок и да ги ликвидира Сталин, Рузвелт и Черчил во Техеран во декември 1943 година.


Предавањето на Скорзани

Според Скорзани, Хитлер сметал дека е поважно да се елиминира Тесла, па затоа ги оставил подготовките за операцијата во Техеран на Пол фон фон Ертел, за кого западните извори немаат податоци.

Скорцени се предаде на сојузниците во мај 1945 година, тврдејќи дека тој лично го организирал трансферот на Хитлер од Берлин „на безбедно место“ и дека Русите ги пронашле изгорените остатоци од двојникот на Хитлер.

На Скорцени му било судено, но тој наводно избегал во 1948 година, криејќи се во Германија 18 месеци за да стигне во Шпанија, каде генералот Франко му го дал пасошот. Скорцени наводно бил советник на повеќе египетски претседатели, меѓу кои и Насер.

Тој беше советник на Хуан Перон во Аргентина и телохранител на неговата сопруга Евита, а наводно работел и за израелскиот Мосад.

Смрт под превез на тајност

Според една верзија, тој починал во Мадрид од последиците од рак на 'рбетот во 1975 година, а според друга, тој починал во сообраќајна несреќа.

Веќе споменатиот Ерик Бремен тврдеше дека Американците го пренеле Скорцени, исто како и многу други познати мажи на СС, во Соединетите Држави, каде работеле за нив. Тој тврди дека Скорцени починал во 1999 година и дека бил сведок на расејување на пепелта од неговата урна.

Скорцени, наводно, рекол дека тој и Рајнхард Гален, кои по војната учествувале во организација на ЦИА и БНД (западна германска разузнавачка служба), биле помогнати од долгогодишниот асистент на Тесла, Џорџ Шерф.

Исто така тој тврдеше дека Шерф е всушност шпион кога Хитлер лично го испратил во Соединетите Држави во 1938 година со задача „да биде близу Тесла“.