Како ЦИА и БНД го насамарија Тито: Зачудувачки детали од операцијата Рубикон, „разузнавачкиот успех на векот“

Повеќе од половина век, владите ширум светот се потпираат на производите на швајцарската компанија Крипто АГ. Компанијата произведе криптографски уреди што ги користеле шпиони, војници и дипломати. Ги продаде своите машини во повеќе од 120 земји во светот - вклучувајќи ги Југославија, Иран, Индија, Пакистан, Италија, јужноамерикански и африкански земји, па дури и во Ватикан.

Иако беа широко распространети и во добра состојба, машините на компанијата не беа безбедни. Дојдоа во две верзии што беше невозможно да се разликуваат за секој што не знаеше што бараше. Повеќето светски влади добија, не знаејќи, верзија чија енкрипција беше лесна за дешифрирање. Постапката за декрипција им беше позната на вистинските, скриени сопственици на Crypto AG: ЦИА и западногерманскиот БНД. Неверојатната историја на оваа компанија, која заработи милиони долари во 70-тите и 80-тите години на минатиот век, ја открија новинарите од „Вашингтон пост“ и германскиот „ЗДФ“, кои дојдоа во сопственост на тајното досие на ЦИА за историјата на операцијата првично наречена „Тесаурус “(Речник), а подоцна и„ Рубикон “..

„Тоа беше разузнавачки успех на векот“, се вели во соопштението на ЦИА. „Странските влади платија многу пари на Соединетите држави и Западна Германија, за привилегија да им ги читаат најтајните пораки од најмалку две (а можеби и пет или шест) странски држави.

Со помош на машините „Крипто АГ“, ЦИА и БНД ја следеа комуникацијата на иранските лидери за време на заложничката криза во 1979 година, испратија разузнавачки податоци за аргентинската армија во Велика Британија за време на војната во Фокланд и откри дека Либија стои зад бомбардирањето во ноќниот клуб во Берлин во 1986 година. Документите од архивата на ЦИА, како и паралелните документи добиени од ЗДФ од ГНИ, откриваат дека податоците добиени од програмата „Крипто АГ“ сочинуваат дури 40 проценти од вкупните информации од странски земји собрани од Националната агенција за безбедност (НСА).

Милиони во игра

Двете страни на приказната - американски и германски - исто така открија дека двете тајни служби често се карале околу деталите на самиот проект. Германскиот БНД се спротивстави на леснотијата со која ЦИА ги шпионираше сопствените сојузници. ЦИА инсистираше ранливите уреди да им се продаваат на сите влади што продавачите успеаја да ги измамат, а БНД сакаше да продаде побезбедна опрема на сојузниците. Од друга страна, ЦИА ги обвини Германците дека се повеќе заинтересирани за пари отколку за разузнавање - компанијата заработуваше милиони годишно...

Основач на Крипто беше Борис Хагелин, претприемач и пронаоѓач роден во Русија, кој побегна во Шведска кога болшевиците ја презедоа власта. Повторно побегна во САД кога нацистичка Германија ја окупираше Норвешка во 1940 година.

Тој започна да произведува машински строј за шифрирање, М-209, за американската војска. Произведе околу 140.000 копии на преносливата машина, која се користеше за испраќање тактички пораки. Шифрирањето не беше силно - војската знаеше дека пораките може да се дешифрираат само по неколку часа напор - но беше идеално за испраќање пораки чија содржина веќе нема да биде важна за неколку часа. По војната, Хејглин се вратил во Шведска и таму ја отворил својата фабрика. Тој развил нови машини за криптирање, кои американските шпиони тешко можат да ги дешифрираат. ЦИА стана загрижена дека нема да може да собира податоци за светските земји ако купи безбедни машини од Хејглин.

Со помош на Вилијам Фридман, татко на американската криптографија и близок пријател на Хагелин, ЦИА постигна договор со Хагелин. Во раните 1950-ти, Хејглин ги премести компанијата и фабриката во Швајцарија и и вети на ЦИА дека ќе ја ограничи продажбата на своите најбезбедни модели само на држави за кои добил одобрение од САД. 

За возврат, ЦИА би ги надокнадила загубите. Во раните 60-ти години на минатиот век, ЦИА му плати на Хагелин 855 000 долари по парче и 70 000 долари годишно за да продолжи да се придржува до договорот. Тие исто така започнаа да му плаќаат по 10.000 долари за „трошоци за маркетинг“, што ги искористи за да ја истурка конкуренцијата на пазарот. Бидејќи механичките машини застарија и компаниите ширум светот почнаа да се свртуваат кон електронски уреди, Хејглин имаше проблем да го стигне времето. ЦИА и НСА понудија да дизајнираат електронски кола за нови уреди. Се чини дека уредите произведуваат случајни жици на карактери, но тие всушност се повторувале во интервали доволно кратки за суперкомпјутерите што ги имала НСА лесно да ги дешифрираат.

Моторола

Првиот ваков уред, H-460, беше произведен во 1967 година. Од тој момент, Crypto AG не продаваше само послаби уреди на посочени влади, туку уреди дизајнирани да ги измамат своите корисници. Хејглин веќе имаше 80 години и се подготвуваше за пензија. Американските агенции сакаа да ја купат компанијата, но НСА и ЦИА се расправаа кој треба да плати. Во тоа време, на Хагелин му пристапија заеднички БНД и француското разузнавање, кои го разбраа деловниот модел на компанијата. Тие понудија да ја купат компанијата, за која Хагелин веднаш пријави во ЦИА. Две години подоцна, ЦИА и БНД постигнаа договор за преземање на компанијата, но ЦИА имаше еден услов: Французите не смеат да бидат вклучени.

Хејглин доби 5,75 милиони долари за неговата компанија, а ЦИА остави на БНД да го организира трансферот. Користена е адвокатската фирма од Лихтенштајн Марксер и Партнер, која ги криела вистинските сопственици, а за возврат добила годишна сума за да ја чува во тајност. Само еден член на новиот одбор, Стур Ниберг, знаеше дека компанијата е фронт за разузнавање. Сите други менаџери и вработени веруваа дека станува збор за неутрална, приватна компанија. За да обезбедат стабилен бизнис, Германците го внесоа Сименс во компанијата како деловни и технички консултанти, додека Американците ја поврзаа со Моторола, која ги решаваше проблемите со производите.

Од 1970 до 1975 година, продажбата пораснала од 15 милиони франци годишно на повеќе од 51 милион. Компанијата вработи повеќе од 250 вработени. До 1980 година, водечките клиенти на компанијата беа Иран, Италија, Индонезија, Ирак, Либија, Јордан и Јужна Кореја. Но, никогаш Советскиот Сојуз, кој на почетокот беше сомнителен кон компанијата.

ЦИА се занимавала со тајни операции за оцрнување на конкурентските компании, а на владините службеници им било понудено мито. Претставник за продажба беше испратен во Саудиска Арабија со десет скапи ролекси во куфер и кога организираа обука за Саудијците во Швајцарија, ги однесоа во борделите на сметка на компанијата.

Испитување

Митото и стимулацијата понекогаш завршуваа со продажба на држави кои не знаеја што да прават со оваа технологија. Нигерија, на пример, купи голем залиха на машини, но следните две години шпионите немаа корист од тоа. Кога испратиле претставник да испита што се случува, ја пронашле целата опрема во магацинот, распакувана. Првиот голем удар врз програмата беше од претседателот Роналд Реган, кој за медиумите изјави дека има докази дека Либија е вмешана во бомбашкиот напад во Берлин во 1986 година. Тој рече дека либиската амбасада добила наредби и го потврди успехот на мисијата следниот ден по нападот. Либиската влада сфати дека тие користат компромитирани системи.

Иран започна да се сомнева во сè повеќе крипто машини и во 1992 година го уапси продавачот на компанијата додека беше во Техеран. Ханс Буелер беше еден од најуспешните претставници на продажбата, но воопшто не знаеше дека продава компромитирани уреди. Тој беше ослободен девет месеци подоцна, ментално расеан од испрашување и дрогирање во затвор, откако Крипто им исплати на Иранците милион долари за да го ослободат. Парите беа целосно дадени од БНД, бидејќи ЦИА одби да го прекрши правилото дека се плаќа отпремнина за заложниците. Булер се врати во Швајцарија со чувство дека Иран знаеше повеќе за неговата компанија отколку што знаеше тој. Тој се појави на швајцарската телевизија во 1994 година, заедно со поранешен вработен кој беше отпуштен поради поправање на „безбедносен пропуст“ во опремата продадена на Сирија. Главната жртва на тој скандал беше партнерството на две разузнавачки агенции. БНД се најде под притисок на политичарите во тогаш обединета Германија и го продаде својот удел за 17 милиони долари.

Иако последниот датум беше наведен во документите на ЦИА во 2004 година, има многу индикации дека проектот продолжил. Crypto AG беше ликвидиран пред само две години и беше поделен на двајца наследници - CyOne и Crypto International. CySec го задржа истиот директор кој беше на чело на Крипто во изминатата деценија, кој скоро сигурно знаеше за врската на ЦИА, додека сопственикот на Крипто Интернешнл веруваше дека купува бренд што влева доверба.

Швајцарската влада, која исто така требаше да ја знае вистинската цел на Crypto AG, минатата година одлучи да ја одземе дозволата за извоз на CyOne, веројатно веднаш штом дознаа дека медиумите се подготвуваат да го обелоденат случајот. Истата компанија од Лихтенштајн која го купи Крипто од Хагелин, исто така, ја спроведе ликвидацијата. Иако сумата е непозната, се проценува дека станува збор за 50 до 70 милиони долари - што претставува поврат на инвестицијата за ЦИА.

И бидејќи опремата од компанијата се користеше и во Југославија во врмето на Маршалот Тито, доверливите информации се знае каде завршувале.Извор: Jutarni list

Фото. Profimedia