Камената шума: „Американската Помпеја“- чудо на природата

Постои мистична „Камена шума“ во близина на калифорниското езеро Крули.

Пет илјади бели столбови, понекогаш облечени со портокалови или црвеникави нијанси, им се придружуваат на лакови, така што сè изгледа како ремек-дело на маорската архитектура. Постојат и големи и мали, од кои најголемите се високи 9 метри.

Меѓу нив има многу мали пештери и пролази, и нив вредно ги истражуваат посетителите заљубени во ова место на извонредна убавина.

Овие столбови, патем, беа создадени од вулканска активност пред 760.000 години, пишува Пун Куфер.

По мега-ерупцијата на вулканот, водата формирана со топење на снегот и мразот се најде на патот до вулканската пепел, а пареата, растејќи, помогна да се создаде ова ремек дело на природата.