Катастрофа меѓу Израел и Газа: Штотуку родени бебиња во болницата Ал-Шифа со брза помош се упатуваат кон Египет

Палестинската Црвена полумесечина (PRCS) објави дека 28 бебиња се транспортираат со брза помош до преминот Рафах за нивно префрлување во египетските болници.

„Итно: Екипите за брза помош на палестинската Црвена полумесечина штотуку заминаа од болницата Емирати во Рафах за да пренесат 28 повредени неонатални бебиња на преминот Рафах, како подготовка за нивно префрлување во болниците во Египет на лекување“, се вели во соопштението на PRCS за CNN.

„Ова доаѓа во координација со Светската здравствена организација и Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања (OCHA)“.

Ал-Шифа, најголемата болница во Газа, стана точка на удар во израелската војна во опколената енклава. Израелската војска тврди дека објектот го користи Хамас како штит за своите операции и изврши рација во болницата минатата среда. Хамас и болничките власти ги негираа тврдењата на Израел.

Извор: CNN