Ќе речете крава без да го знаете вистинското нејзино значење: Толку многу не знаеме

Факти за кравите кои можеби не ги знаете

Кравите се неверојатно интелигентни, внимателни и чувствителни животни кои припаѓаат на групата што ја нарекуваме нежни џинови на нашиот свет.

И покрај фактот дека тие можат да надминат маса од 700 килограми, немаат злонамерни инстинкти да повредат некого, па дури можат да бидат прекрасни придружници за оние од нас кои имаат среќа да бидеме во нивно друштво.

Скокаат од радост

Кога кравите се среќни, тие трчаат наоколу и скокаат горе-долу, видно возбудени. Има многу прекрасни фотографии и видеа од крави кои го прават тоа откако биле пуштени на свежи, зелени пасишта, а претходно биле во затворен простор подолг временски период.

Тие се возбудуваат кога решаваат проблеми

Кравите се критички мислители и се способни да решаваат доста сложени проблеми. Истражувачите кои спроведувале експерименти кои ги проучувале нивните способности за решавање проблеми забележале специфичен „наплив“ на отчукувањата на срцето кога кравите биле успешни во надминувањето на предизвиците.

Тие не се многу различни од нас во овој поглед.

Живеат до 20 години

Ако им дозволиме.

Се сеќаваат на лицата долго време

Кравите имаат одлична меморија и поради нивната социјална природа тие се исклучително добри во памтењето и препознавањето на лицата. Постојат бројни евидентирани случаи на крави кои трчаат да ги поздрават посетителите што ги немаат видено шест или повеќе месеци, но сепак кравата успева да препознае одреден посетител и доаѓа кај него да ја гали.

Тие ги дојат своите младенчиња до 3 години

Кога е дозволено, познато е дека кравите ги одгледуваат телињата и до три години. Тие се карактеризираат со исклучително силни мајчински врски со телето и се одлични родители за нивните младенчиња, а различни членови на стадото многу често имаат посебна улога во негувањето на младите кога ќе се појави потреба.

Тие страдаат за своите најблиски

Воопшто не е невообичаено кравите да покажуваат многу очигледни знаци на жалост за саканите кога се одвоени од нив. Кога теле ќе се одвои од мајката, ќе „вреска“ и ќе плаче со часови и долго време потоа нема да го покажува своето нормално однесување.

Дури е познато дека пешачат со милји и милји низ пасиштата за да ги најдат своите телиња, а цело време покажувајќи видливи знаци на стрес, гнев и тага.

Приврзани и сакаат внимание

Секој кој посетил фарма за крави може да ви каже дека кравите се исклучително приврзани и милени суштества.

Кравите кои биле злоупотребувани и запоставени во минатото (како и сите други животни кои поминале низ вакво нешто) може да потрае некое време за да ги залечат таквите рани и да научат повторно да им веруваат на луѓето, но тие навистина имаат фантастичен капацитет за простување и разбирање на намерите и нови луѓе што ги запознаваат.

Кравите сакаат да лежат на сонце, да се галат и чешаат и повеќе од среќни ќе ги следат луѓето за кои знаат дека ќе им обрнат внимание.