Кога вие не сте дома: Дали кучето ќе ја одбрани вашата куќа?

Ова е прашање поставено од многу сопственици на кучиња ...

Најчесто земаме куче затоа што ни треба друштво, затоа што сакаме да се галиме и да шетаме со некого и затоа што генерално сакаме животни, но некаде на крајот од нашите желби лежи заштитата. Сите оние кои имаат кучиња веруваат дека нивните кучиња ќе ги заштитат доколку провалник или некој непознат влезе во нивната куќа.

Сепак, дали тоа навистина ќе се случи и дали нашите кучиња ќе ги бранат нашите домови кога не сме дома? Една студија одлучи да открие. Обучувачот на кучиња посетил неколку семејства и во договор со нив решил да упадне во нивните домови кога не биле таму за да видат како ќе реагираат нивните миленици.

Она што следеше шокираше многу сопственици, 90% од кучињата воопшто не реагирале, а некои го поздравиле „провалникот“ како да го познаваат и како да сакаат да си играат со него. Други лаеле и покажале некакво воинство, но сепак не се обиделе да го спречат провалникот.


Овој експеримент покажува дека не треба да се потпреме премногу на нашите кучиња како заштитници, затоа што ги воспитуваме да бидат мирни, добри и пријателски расположени. Кучињата кои заштитуваат се обично поагресивни кучиња кои се обучени за вакви работи.

Можете да го научите вашето куче да реагира дефанзивно на луѓе кои влегуваат непоканети во куќата, но за тоа треба да се консултирате со тренери, кои ќе ви објаснат како да го сторите тоа на вистински начин и да не го направите вашето куче машина за гризење.


Видео: KOIN 6
Можеби ќе ве интересира: