Колку чини обезбедувањето на Марк Цукерберг? Скапа „работа“ е Фејсбук изумителот

Како што веројатно веќе знаете, најмоќните, најпопуларните и најважните луѓе во светот не одат никаде без нивно лично обезбедување

Сепак, никогаш не можевме да замислиме колку всушност ги чини таа престижна услуга. Земете го Марк Цукерберг како пример - бројката што им ја плаќа на своите телохранители достигнува 23 милиони долари! Според неодамнешниот извештај на Комисијата за хартии од вредност, Фејсбук штотуку плати толку многу пари за да го обезбеди својот извршен директор.

Во изјавата за полномошното поднесена од компанијата се вели дека „Цукерберг е синоним за Фејсбук, така што сите негативни емоции се директно поврзани со компанијата, честопати директно пренесени до него“.

Според годишните извештаи на програмата за безбедност, видовме дека овие трошоци за Цукерберг и неговото семејство се зголемија поради пандемијата и новите протоколи за патувања, додека безбедноста беше подигната на повисоко ниво за време на изборната сезона во Соединетите држави и други важни моменти, што дополнително влијаеше.

Генерално, трошоците вклучуваат приватно обезбедување на г. Цукерберг во неговите живеалишта и за време на приватни патувања, вклучително и годишни трошоци за неговиот персонал и набавка, инсталација и одржување на безбедносните мерки во неговите живеалишта, со годишен „џепарлак“ од 10 милиони долари за дополнителни трошоци за лична безбедност- него и неговото семејство.

Во соопштението понатаму се наведува дека „Комитетот за компензација, номинации и управување верува дека овие трошоци се оправдани и неопходни во свет каде заканите со смрт се секојдневие и со фактот дека Цукерберг побарал да добие плата од еден долар годишно, без бонуси и други надоместоци“.