Колку долго би можеле да издржат луѓето на Марс без скафандер?

фото:unsplash

Сведоци сме на вселенска трка во која бројни влади и најбогати луѓе се тркаат кој прв ќе ја колонизира Црвената планета, но дали е возможен човечки живот таму во моментов?

Што е потребно за да живее човекот на Марс? Најосновните работи се: вода, храна и кислород. И стотици други работи, како засолниште од опасното зрачење итн., но горенаведеното е само основно.

На Земјата, растенијата и некои бактерии произведуваат доволно кислород за живот, иако овој гас не е единствениот во атмосферата што го дишеме, застапен е околу 21 отсто, а најмногу има азот, 78 отсто. Азотот има своја функција, но не ни е потребен за дишење и го ослободуваме при секое издишување.

Атмосферата на Марс е многу „поскромна“ од нашата, Земјината - дури 100 пати - и претежно е составена од јаглерод диоксид. Дури 96 отсто од атмосферата на Марс е составена од овој гас, додека таму речиси и да нема кислород.

Ова е структурата на атмосферата на Марс:

- 95,97% јаглерод диоксид

- 1,93% аргон

- 1,89% азот

- 0,146% кислород

- 0,0557% јаглерод моноксид

- 0,0210% водена пареа

Ако ве интересира зошто Марс има толку ретка атмосфера - тоа е главно поради тоа што е двојно помал од нашата планета, па неговата гравитација е слаба и затоа не е доволно силна за да ги задржи честичките од гас, кои се распрснуваат во меѓупланетарниот простор со еони.

Кога станува збор за дишењето на Црвената планета: ако одеднаш се најдете некаде на неа без скафандер, ќе почнете да се гушите со првиот здив, бидејќи јаглерод диоксидот е отровен за нашиот организам.

Освен тоа, дури и да има доволно кислород во нејзината атмосфера, нашите земјени бели дробови нема да можат да дишат доволно од воздухот што му е потребен на нашето тело од таква ретка атмосфера, па сето тоа би завршило за една минута, најмногу две.

извор: Александар Зоркиќ / Астрономски магазин