Колку од Скопје до Сараево: Неверојатната пештера под тлото на земјата

Пештерата Мамут руши рекорди.

Најдолгиот познат пештерски систем - пештерата Мамут, која се наоѓа во истоимениот национален парк во Кентаки - е дури и подолга отколку што се мислеше, за 13 километри. 

Сега вкупната должина на овој пештерски систем е 676 километри (на пример: тоа е отприлока растојанието од Скопје до Сараево (639 км.)).

Иако многу пролази се тешко достапни поради големите вертикални искачувања или вода и кал, спелеолозите успеаја во тоа. 

Пештерата беше мапирана од волонтери од Фондацијата за истражување на пештери (ЦРФ), непрофитна организација од Кентаки, заедно со локалните жители.

Повеќе од два милиони луѓе годишно го посетуваат овој систем на пештери, во кој живеат 130 видови диви животни, вклучувајќи 14 ендемични.

Пештерниот систем Пештера Мамут влезе во Гинисовата книга на рекорди уште во 1969 година. Во тоа време, документираната должина на неговите коридори беше 105 километри. 

Потоа, за време на 14-часовно истражување во септември 1972 година, спелеолозите на ЦРФ открија врска помеѓу пештерите Мамут и системот Флинт Риџ, со што вкупната должина на системот достигна 232 километри.