,

Конечен одговор!? Еве кој авион е НАЈДОБРИОТ - рускиот Су-57 или американскиот Ф-35

Како што забележуваат авторите на текстот од Нешнал интерест“, Претседателите на Руската Федерација и САД во повеќе наврати изјавија дека нивните вооружени сили ги имаат најдобрите борбени авиони од петтата генерација во светот. Сепак, воените аналитичари тешко можат да одговорат на темата кој авион е подобар, затоа што тие се наменети да извршуваат разни борбени задачи - пренесува порталот „Бог Рата“.

Тие генерално се согласуваат дека рускиот Су-57 е подобар авион од неговите конкуренти во САД доколку се погледне строго маневрирањето на авионите, како и на параметрите на брзината и максималниот лет. Што се однесува до американскиот ловец Ф-35,  веруваат дека овој авион има подобри „напредни и скришни“ карактеристики од рускиот ловец.

Ф-35 е дизајниран да дејствува како контролор на сојузницичките авиони, каде неговите сензори и процесори создаваат интегрирана и динамична слика на бојното поле во реално време. Рускиот Су-57 ја нема оваа можност, бидејќи е дизајниран за различен вид задача, што вклучува доктрина за користење на руските воздушни сили со цел да се постигне доминација на воздухот и мешање во електронски системи на условен непријател. Според некои експерти, за оваа намена овој авион е извонредно решение, додека Ф-35, од друга страна, е специјализиран во операции во длабочините на непријателскиот фронт.

Петтата генерација руски повеќенаменски ловец Су-57 за прв пат полета во 2010 година. Неговата главна цел е да се бори против сите типови воздушни цели, вклучувајќи ги и непријателските копнени и поморските борбени ефективни непријатели. Благодарение на својата голема маневрираност, интеграцијата на модерната авионика и можноста суперсонично крстарење во режимот на летање „скришум“, овој авион има сериозни предности во однос на своите потенцијални противници.

Ф-35 е американски авион од петта генерација. Неговото производство започна во 2006 година, а експлоатацијата во оперативните единици на воздухопловните сили во 2012 година.Се произведува во три варијанти: стандардна варијанта за Воените сили на Соединетите држави, скратената или вертикалната варијанта за полетување развиена за морнаричкиот корпус и варијантата за палуби за Единици за морнарици.