Курбан Бајрам, празникот на жртвата, помош за сиромасите: Крунисување на аџилакот на аџиите

Курбан бајрам — голем исламски празник кој трае 4 дена (10-13 зулхиџет, односно дванаесеттиот месец според арапскиот календар) и се вика таканаречениот празник на жртвата затоа што тогаш се принесува жртва - курбан, обично овни и им се делат на сиромасите. На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам - бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва - курбан која има симболика на приближување кон Бога. Обичајот го изведуваат сите кои имаат можност за тоа. Оние кои принеле жртва, потоа раздаваат од месото на сиромашните, соседите и роднините. На овој ден се крунисува аџилакот на аџиите кои отишле да се поклонат на Светата Ќаба во Мека.

За време на Курбан Бајрам, делењето месо меѓу луѓето, гласното пеење на текбир за Бајрам на првиот ден и по молитвата во текот на четирите дена од Бајрам, се сметаат за суштински дел од овој важен исламски празник.

Од возрасните и децата се очекува да се облечат во својата најдобра облека за да го извршат Бајрам во големо собрание на отворено поле за вакаф („застанување“) наречено Еидгах или џамија. Богатите муслимани кои можат да си го дозволат тоа ги жртвуваат своите најдобри домашни животни (обично камила, коза, овца или овен во зависност од регионот) како симбол на подготвеноста на Авраам да го жртвува својот единствен син. Жртвуваните животни, наречени ахија треба да исполнат одредени стандарди за возраст и квалитет или во спротивно животното се смета за неприфатлива жртва. Само во Пакистан, речиси десет милиони животни се жртвуваат на Бајрам, што чини над 2 милијарди долари.

Месото од жртвуваното животно се претпочита да се подели на три дела. Семејството задржува една третина од уделот; друга третина им се дава на роднините, пријателите и соседите; а преостанатата третина им се дава на сиромашните.

Муслиманите ја носат својата нова или најдобра облека. Луѓето готват специјални слатки, вклучително и мамул (полнети колачиња) и самоса. Тие се собираат со семејството и пријателите.