Луѓето имаат едно прашање по вознемирувачкото откритие во најдлабоката точка на Земјата

Нема сомнение дека океанот е прилично страшно место.

Самиот факт дека само пет проценти од океанот е истражен од човештвото е апсолутно застрашувачки, што значи кој знае какви морски чудовишта демнат длабоко под површината?

Па, неодамна беше откриено нешто во најдлабоките длабочини од научниците што никој не го очекуваше - и всушност е доста вознемирувачки. Наместо џиновска лигња или потонат бродолом, едно стаклено шише пиво беше откриено на Челинџер Дипс, лоциран во Маријанскиот Ров - познат како најдлабоката точка во океаните на Земјата и на 10.688 метри под нивото на морето.

За да ви дадам идеја колку е длабока оваа област, ако го ставите Монт Еверест во падовите на Челинџер, таа сепак би била покриена со еден километар вода. Значи, доста е фасцинантно што таму беше пронајдено шише со пиво.

Овој куп ѓубре го откри океанографот др. Доун Рајт, која ги сподели своите откритија на социјалните мрежи. Покрај фотографијата, таа напиша: „Што видовме при првото допирање на 10.900+ метри внатре #ChallengerDeep? ШИШЕ ПИВО!

Д-р. Рајт понатаму нагласи дека откритието не е смешно, туку вознемирувачко, велејќи: „Понатамошни докази дека ние како луѓе МОРАМЕ ПОДОБРО да правиме за океанот и здравјето на живеалиштата што ги делиме и на крајот зависиме од нив!!!



Но, откако на интернет е објавена слика од пивско шише кое лебди во бездната, луѓето се чини дека имаат само едно прашање: како стаклено шише го издржува притисокот поврзан со таква длабочина?

Еден корисник на мрежата праша: „Значи, ми кажуваш дека едно стаклено шише може да издржи поголем притисок од специјализирана подморница?

Многумина се сеќаваа на катастрофалната подморница „ОушнГејт“ што се случи минатата година, кога пет лица ги загубија животите кога подморницата со која патуваа да ја посетат потоната „Титаник“ експлодираше.

Но, како што забележа еден корисник, одговорот за тоа како шишето сè уште останува недопрено е прилично едноставен.

Едно лице теоретизираше: „Зошто шишето не беше смачкано? Отворено е. Водата влегува и ја изедначува разликата во притисокот помеѓу океанот и внатрешноста на шишето. Некако поврзано, но ако чаша јајце на дланка и стискајте колку што можете посилно, веројатно нема да можете да го скршите поради неговата цврста форма“.

Во меѓувреме, друго лице додаде: „Доколку притисокот беше еднаков внатре и надвор, дефинитивно НЕ би имало доволно притисок за да се скрши стаклото. Зошто? Затоа што ако притисокот внатре и надвор е еднаков, ефективно НЕМА притисок да дејствува на стаклото.

„Доколку, сепак, шишето беше затворено под атмосферски притисок и испратено во Маријанскиот ров, би рекол дека стаклото речиси сигурно ќе биде здробено од разликите во притисокот.