Малото скоро неуништливо суштество случајно стана првиот жител на Месечината

Tardigrade, попознати како водни мечки, се суштества што се помали од еден милиметар, но можат да преживеат температури до 150 степени Целзиусови и во минус скоро до апсолутна нула ...

Некои од овие мали животни завршија во израелско вселенско летало кое се урна на месечината минатиот април. За нив се верува дека го преживеале бродоломот и во моментов се наоѓаат во неактивна состојба на Месечината.

Фондацијата „Арх мисија“ ги дехидрирала мечките со вода и ги сместувала во вештачкиот килибар што го претставува товарот на авионот. Научниците научиле дека овие суштества можат да се вратат во живот со децении откако биле ставени во овој вид на хибернација.

Овие суштества го прават сето ова со повлекување на главата и осумте нозе, паѓајќи во длабока состојба многу слична на смртта, со метаболизам кој се забавува до 0,01% од нормалниот рејтинг. Кога повторно ќе дојдат во контакт со вода, овие мали мечки повторно оживуваат. Tardigrade се и првите животни кои преживеале во вселената во 2007 година.

Коосновачот на Фондацијата „Арх мисија“, Нова Спивак, објасни зошто тие се идеални кандидати за лансирање во вселената, тврдејќи дека „Тардиградите“ доаѓаат како совршени астронаути заради нивната микроскопска конструкција, повеќеклеточен систем, но пред сè, затоа што претставуваат најтрајни форми на живот на нашата планета.