Микрореактори кои генерираат енергија од нуклеарен отпад: Енергетска иднина

Концептот што ги прави нуклеарните централи огромни, застрашувачки постројки за загадување на животната средина, наменети да создадат визуелно отстапување и грдост во местата каде што се изградени, ќе го смени својот изглед фокусирајќи се на подобар дизајн и функционалност ...

Главниот фокус на новите нуклеарни централи е насочен кон почисти и подобри решенија за создавање на нуклеарна енергија, додека еден од тие концепти е микро-нуклеарната централа, која во последните години се нарекуваше и микрореактор.

Една од компаниите што го посвети целото време на создавање микрореактори е Окло. Овој новодојденец во светот на нуклеарната енергија има дваесет и двајца вработени и го базира својот бизнис во Силиконската долина. Најистакнат проект на оваа компанија е изградба на микрореактори за генерирање енергија од нуклеарен отпад произведен од други електрани. Покрај тоа, дизајнот на овие реактори ќе биде обележан со многу интересен дизајн на згради во форма на А, кои поседуваат многу привлечна етика.

TerraPower е компанија на Бил Гејтс, а својата работа ја насочува и кон изградба на слични микрореактори. Покрај тоа, Окло планира да ги потисне ефикасноста и перформансите на проектот Гејтс, бидејќи како што тврдат неговите инженери, реакторот на компанијата ќе има капацитет од 1,5 мегавати електрична енергија, додека TerraPower ќе лансира модели од само 345 мегавати. Затоа, микрореакторот Окло е вистинската работа.

Бидејќи за изградба на микрореактори потребни се многу помалку денови, во споредба со конвенционалните нуклеарни централи, Окло очекува да ја направи нивната иновативна технологија комерцијална и да создаде микрореактори кои се вообичаени и распространети. На пример, проектот на оваа компанија има за цел да изгради такви енергетски единици за колеџ кампуси, индустриски зони и комунални компании. Таквите микрореактори ќе ја зајакнат клиентската база на компании и ќе обезбедат поголем профит.

Покрај тоа, идејата за користење на нуклеарна енергија во секојдневната индустрија ќе обезбеди другите сектори полека да се префрлат на почистата страна на напојувањето, создадено од истите лоши загадувачи кои остануваат зад големите нуклеарни реактори. Колку и да е ветувачки, овој проект има неколку пречки што мора да ги заобиколи, додека тие се базираат на безбедносните ризици од одржување на толку чувствителна централа и регулаторните ограничувања што можат да се најдат во одредени делови на светот. Ако бидат надминати, микрореакторите дефинитивно ќе станат енергетска иднина.