МИЛУН И МАРА ЖИВЕАТ ЦЕЛОСНО САМИ НА ПЛАНИНА: Дневно молзат по 130 овци, немаат телевизор, а единствена забава им е радиото

Поради Милун, Мара го напуштила градскиот живот и отишла на суровата планина каде живеат заедно и одгледуваат стока.

Мара и Милун Апрчовиќ со години живеат сосема сами на 1.500 метри надморска височина на Катун Равно, која припаѓа на општина Плужина.

Од планините до селото се спуштаат само во најтешкиот период на зимата, кога јагнет овците, затоа што велат дека таму е за нијанса потопло.

Инаку, најмногу им се допаѓа кога се на катунот каде што чуваат околу 150 овци, 8 кози, 10 крави и неколку телиња, објави пред неколку години ТВ Црна Гора.

Мара сега има 22 години, а се омажила пред неколку години, многу млада. Во куќата на нејзините родители никогаш не ја работела работата што ја работи во катун со Милун, но вели дека ништо не ѝ е тешко и дека го сака селото.

Додава и дека сака музика и ја слуша на мобилен телефон, а навечер слуша радио со сопругот. Немаат на што да го поврзат телевизорот, а не им треба затоа што немаат време ни да го гледаат. 

Во меѓувреме ги совладала речиси сите работи, а на се‘ што знае ја научила свекрвата. Мара е од едно од соседните села, но кај нејзините родители само чувала овци, ништо потешко од тоа.

- Повеќе молзам, а свекрва ми работи низ дома. Во брак сум околу седум и пол години, а сега имам 22. Животот те учи дека треба да пораснеш. Свекрвата ми беше поддршка, а и денес е, вели Мара.

Таа е една од ретките девојки во денешно време кои се одлучија за тежок живот и работа на село, но вели дека таму и се допаѓа. Тие двајца се редок млад брачен пар кој живее на село.

Милун и Мара велат дека одат во град понекогаш, кога има празник и кога има помалку работа, да се прошетаат, но најмногу го сакаат своето село затоа што се навикнале и им е пријатно. Одат да купат нешто, се дружат, седнуваат, пијат кафе.

- Не се станува рано, некаде околу седум и пол, си правам кафе за мене и за мажот, па околу стоката, вели Мара која до есента молзела по 130 овци. Таа наведува и дека повеќе го сака катунот од селата, а планините и говедата уште повеќе од морето и брегот.Фото и Видео: Youtube