На работ на нова Пандемија, многу поопасна од коронавирусот и сите болести заедно

Постојат околу 7,7 милијарди луѓе во светот, а околу 820 милиони одат на спиење гладни секоја вечер.

Оваа погубна статистика секоја година има сè повеќе застрашувачки пропорции. Додека хуманитарните организации предупредуваат на ужасниот факт дека жителите на Третиот свет секојдневно умираат од глад, западниот свет не прави ништо. Или тоа го прави толку малку што напорите едноставно досега не успеаја да дадат плод.

По пандемијата на коронавирус, делот од светот што го нарекуваме поразвиен ќе се сретне со глад, пишува The Independent.

Но, да се каже дека гладот ​​е проблем некаде далеку, а не околу нас, би било да се разубави вистината. Луѓето на минимум плата, на работ на егзистенција, исцрпени до крај, загрижени за тоа дали ќе имаат доволно за да го нахранат семејството, можеби живеат во нашето соседство. Значи, иако тие не се опасни по живот заради тоа, тоа не значи дека проблемот е помал.

Осма година по ред, светското здружение „Глад“  предупредува дека има околу 820 милиони хронично гладни луѓе во светот. Меѓу нив, 60% се жени, а 98% од нив живеат во неразвиени земји. Гладот ​​убива повеќе луѓе годишно отколку СИДА, маларија и туберкулоза, соопшти здружението.

Тие исто така предупредуваат на фактот дека проблемот со гладот ​​не вклучува само недостаток на храна. Гладот ​​и сиромаштијата се неразделно поврзани и водат кон голем број други проблеми: недостаток на здравствена заштита и осигурување, недоволни можности за вработување, недостаток на образование и недостаток на социјална еднаквост, смалување на правата на жените и децата, проблеми со животната средина и сè што носат климатските промени.

Проектот „Глад“, заради сето погоре, тврди дека, поради новите услови што се случија по и во пандемијата на коронавирус, би можеле да бидеме на работ на пандемија наречена ГЛАД.

„Пандемијата, климатските промени и економската криза влијаат на милиони луѓе кои се на работ на несигурност кога станува збор за најосновната храна затоа што цените во малопродажниот ланец постојано скокаат“, објаснуваат тие.

„Можеме да тврдиме дека влијанието што го остави COVID-19 врз општеството во овој поглед, нè врати и не очекуваме дека неухранетоста и гладот ​​ќе бидат решени до 2030 година“, додаваат тие.

Постојат многубројни здруженија и кај нас кои се обидуваат да влијаат врз моменталната состојба со волонтирање и тие успеат во тоа во рамките на своите активности и можности. Повеќето од нив се локални, помали здруженија, а работата на сите вклучени во акциите за собирање навистина прави разлика во општеството. Сепак, потребни се сретства, и не е дека не ги има и овде.

А замислете, најбогатите десет луѓе во светот кој тежат билиони и трилиони евра заедно, никако да се справат со гладот, иако навидум одвојуваат големи сретства. Но каде тие сретства одат, во чии раце, кој профитира од тоа, за сега останува енигма. Се разбира, политиката секаде во светот меша прсти...

Доколку сакате да ја поддржите светската организација „Проект за глад“, можете да го направите ОВДЕ, а сите дополнителни информации ќе ги најдете на нивната веб-страница. Тоа е здружение кое собира 500.000 волонтери во вкупно 13 земји.