Најбизарни обичаи: Кој ги јаде своите мртви и кој танцува со нив

Постојат многу бизарни и чудни обичаи во светот за кои многу малку се знае или воопшто не се познати.

Во Бразил и Венецуела ги јадат своите најблиски што умреле...

Племињата Јаномеме од Бразил и Венецуела се познати по тоа што „уживале“  по смртта на еден член на семејството. Она со што се хранат или го внесуваат во нивните тела е навистина одвратно.

Имено, традицијата им забранува да го остават човечкото тело во својата примарна форма по смртта, односно да го погребаат починатиот што го знаат, поради што тие го започнуваат процесот на горење- спалување.

По смртта, членовите на семејството ја поделуваат пепелта и ја јадат. Причината зошто тие го прават ова е посебна - никогаш да не ги заборават мртвите.

Во Мадагаскар танцуваат со мртвите

Иако ова се случува поретко, племето Малгаши во Мадагаскар има една,  за многумина морбидна традиција.

На секои седум години, ги вадат своите најблиски од гробовите и ги завиткаат во чисти бели крпи. Можеби и не е толку чудно, но ги кренат телата во воздух и танцуваат на гробовите со звуци на музика.

Оваа традиција полека умира.

Иницијација од момче до возрасен маж во Бразил

Познато е дека племињата за кои денес многу малку знаеме, сè уште ги негуваат традициите на нивните предци. Една од тие е племето Сатара Маве во Бразил. За да може момче, член на племе, да стане возрасен маж, тој мора да помине низ ритуалот за иницијација.

Ритуалот е пред сè и најтешкиот, и се состои во ставање на рацете во корпа со мравки, чии убоди се многу болни. Овие мравки се нарекуваат и куршуми мравки и се меѓу петте животни чии убоди се најболни.

На индонезиските племиња им е забрането да ги користат тоалетите три дена по свадбата

Сега замислете ја следната ситуација.

Веќе шест месеци се подготвувате за свадбата и внимавате што јадете за да можете да ја облечете облеката што сте ја одбрале за вашиот посебен ден.

Денот на свадбата пристигна и не можеше да чекате да уживате во храната. Сега замислете дека три дена по вашата венчавка, не смеете да одите во тоалет. Звучи смешно, но тоа е традиција што ја негуваат членовите на индонезиското племе Тидонг.

Имено, откако младенците ќе се венчаат, им е забрането да одат во тоалет три дена, а се верува дека тој чин повикува на среќен брак.

Младенците се чуваат од членовите на семејството и бидете сигурни дека им се дава минимална количина на храна сè додека не можат повторно да извршат нужда.