Најбогатиот човек на светот јаде питон: Игуани, тарантули и бубачки на менито
фото:instagram/jeff bezos
Често ги слушаме советите на познати и успешни луѓе, особено кога се во прашање нивните навики, начин на живот, исхрана. Многу луѓе мислат дека здравата исхрана е многу поскап избор, па експертите честопати истакнуваат дека тоа е далеку од вистината.
Сепак, има ли здрава храна на дневната трпеза на милијардерите или не? Додека некои од најбогатите луѓе во светот грицкаат зелени салати, други признаваат дека здравата исхрана и редовната физичка активност не се дел од нивниот живот.
Марк Цукерберг
Основачот на Фејсбук, а сега Мета, во 2011 година донел храбра одлука: да го јаде само месото од животното кое сам го убил. Ова во интервју го потврди коосновачот на Твитер Џек Дорси.
„Дали ја јадеме козата што ја уби?“, го прашав, на што тој одговори: „Да, ми се допаѓа“.
Според многумина, на Марк работата му е поважна од исхраната.
„Дали некогаш сте толку возбудени за тоа на кое работите што заборавате да јадете?
- Мислам дека поради ова изгубив 10 килограми во последниот месец“, напиша тој на една од неговите страници на Фејсбук.
Илон Маск
Американскиот милијардер ѝ дава приоритет на работата. Во својата книга од 2015 година, Тесла, Спејс Икс и потрагата по фантастична иднина, тој напиша:
„Ако постоеше начин да не треба да јадам за да работам повеќе, немаше да јадам.“
Долго време се веруваше дека Маск трошел само еден долар дневно додека студирал за да ги покрие трошоците за храна, но во едно од најновите интервјуа, во подкастот „Joe Rogan Experience“, откри дека обожава храна.
"Подобро да јадам вкусна храна и да живеам пократок живот. Вкусната храна е одлична. Тоа е една од најдобрите работи во животот. Колку постар сум, толку е потешко да останам слаб. Прекумерната тежина е голем проблем", кажа тој.
Опра Винфри
Дневното мени од „7-дневниот дневник за храна на Опра“ содржи органски тост од цели зрна со пржено јајце и две кришки мисирка за појадок.
Додека за ручек јаде плескавица од мисирка со мајонез со минимална маснотија, за ручек јаде зелени јаболка. Вечерата е резервирана за овошје и јогурт прелиени со јаткасти плодови и житарки.
Целта на нејзината исхрана е да се состои од 20 отсто протеини, 30 отсто масти и околу 50 отсто јаглехидрати.
„Ова е радост за мене. Јас го сакам лебот, го сакам лебот“, рече во една прилика водителката.
Џеф Безос
Многумина се сеќаваат кога Џеф Безос проголта цел питон на ексклузивна вечера во Њујорк во 2018 година, која вклучуваше игуани, тарантули и бубачки на менито.
Би се рекло дека може да се справи со егзотичната кујна, но основачот и извршен директор на Amazon јадел колачиња секое утро - додека не се оженил.
"Ќе ја загреев рерната на 375, ќе го извадев плехот за печење, ќе ги отворев бисквитите Pillsbury и ги ставав со путер и ја јадев целата тава. А бев слаб како стап. Мекензи ме гледаше секое утро како го правам тоа три месеци и на крајот, ме застана еден ден и ме праша: „Дали воопшто знаеш што има во тоа?“, раскажа Безос.