Најдобриот пиштол на светот се произведува во Хрватска: Фамозниот Hellcat

Веројатно не сте знаеле, но во Хрватска - поточно во Карловац се произведува најдобриот пиштол во светот. Се вика Hellcat, тежи само половина килограм, има 11 куршуми, а чини 569 долари. Експертите го нарекоа најдобар пиштол за прикриено носење во самоодбрана.

Пиштолот веќе стана хит во Америка.

Овој микрокомпакт, наречен Hellcat, се вели дека е оценет и од конструкторот и од корисникот, бидејќи неодамна имаше премиера во Америка, каде што веднаш стана посакуван. На нацијаталуда по оружјето им се допадна неговатаергономија, прецизност, прифатлива цена од 569 долари, како и капацитетот до 11 куршуми, уникатен за пиштолот со толку мала големина.

„Американците велат дека некои оружја немаат или имаат душа. Hellcat, пред сè, има личност, привлечен изглед, визуелно е провокативен, за разлика од другите пиштоли кои се прилично стандардни и досадни во дизајнот“- рече експертот за балистика, Дубравко Гвоздановиќ.

Од идејата до крајниот производ, сите фази на Hellcat потекнуваат во Карловац, просториите на HS Produkt, каде што произведуваат дел од најценетите оружја на светскиот пазар повеќе од 20 години. Така, тие сега го препознаа новиот тренд намали пиштоли со голем капацитет.

„Формирани се барања што треба да надминат или да постават повисоки критериуми отколку што има конкуренцијата. Тогаш на сцена стапува инженерско-структурниот дел, кој потоа се обидува да ги реализира идеите и желбите на менаџментот, продажбата или на нашиот партнер Спрингфилд“- изјави директорот на производи на ХС, Жеjко Павлин.

HS Product има најголемо производство на оружје во светот

Работејќи пред се како партнер во САД, ХС Продукт стана една од најголемите фабрики за пиштоли во светот со текот на годините.

Во моментот HS Produkt вработува 1.600 луѓе, што ја прави најголемата производствена компанија во Хрватска. 300000 пиштоли се произведуваат тука годишно и најновата висока технологија постојано се воведува.


Сите роботи имаат специфична улога во процесот на производство на Hellcat.

Тоа е роботска ќелија за полирање. Постојат три роботи, два за остри рабови и трет за полирање. Сè е автоматизирано, побрзо од работниците пет пати.

Првиот најголем успех на компанијата, пиштолот HS2000, со години беше официјално оружје на хрватската полиција и војска, како и напаѓачката пушка ВХС-2. Користено од македонски, индонезиски и тајландски војници, вкупно околу десет странски трупи.


Во Карловац не ги следат трендовите, тие самите ги наметнуваат.

ХС Продукт не е повеќе компанија за поставување трендови, таа е компанија за поставување тренд кој поставува стандарди за самоодбрана и воено-полициско оружје, рече стручниот експерт Павлин.

Бидејќи не постои сличен пример на глобално влијателна хрватска компанија во која било друга производствена гранка, од директорот ја прашавме тајната за успехот.

„Ние правиме сериозна анализа на пазарот, располагаме со сериозни современи технологии и им даваме можности, особено на младите, да го изразат својот креативен потенцијал. Се разбира, многу е важно да ги водите во вистинската насока и да го барате точно она што го бара пазарот„- заклучи извршниот директор Павлин, пренесува РТЛ.

Звучи едноставно, но не е. Светот без оружје - барем за оваа генерација - е утопија.