Најсмртоносната супстанца на светот може да убие човек со само 0,0000001 грам и може да се појави во конзервирана храна

Никогаш повеќе нема да го гледаме на начо сирењето на ист начин

Ако веќе немавме доволно работи за кои треба да се грижиме, што е со јадењето на вашата омилена закуска - конзумирање на смртоносен вид токсин и на крајот да умрете откако ќе останете во агонија? Секогаш ни велат да внимаваме што јадеме, но...  Смртоносната супстанција што може да се најде во конзервираната храна.

Во 2017 година, ретка појава на ботулински токсин уби еден маж, а девет хоспитализирани поради отруено сирење Начо.

Втората најсмртоносна супстанца е батрахотоксинот, кој го носи Златната отровна жаба како најотровното животно на планетата. Сепак, тоа не е ништо во споредба со ботулински токсин. Иако ова се користи во ботоксот за да изгледаме помлади, тој е 40 милиони пати посилен од цијанидот и може да убие човек само со доза од 80 нанограми. Бидејќи ботулинскиот токсин е без мирис и речиси е невозможно да се открие, тој е смртоносен убиец кој чека во некоја конзервирана храна.

Знаците вклучуваат парализа на лицето и промена во говорот, па ако почувствувате вакви симптоми, веднаш во болница.

Трагичниот случај со сирењето начо започна кога се појавија информации дека луѓето се разболеле откако го проголтале сосот што бил купен од бензинска пумпа. Избувнувањето на clostridium botulinum беше поврзано со четири серии на контаминираното сирење. Откако мажо од северна Калифорнија почина, една жена почина неколку недели подоцна откако беше пуштена од болница и навидум закрепна. Ботулинскиот токсин обично се наоѓа во домашната конзервирана храна, иако може да се провлече во некои малопродажни производи, од сок од морков до сос од чили пиперки.


Се советува да ја чуваме конзервираната храна на собна температура, да ја користиме во рок од една година по конзервирањето и да ја вариме храната со малку киселина (аспарагус, цвекло, боранија, компири, домати, морска храна и месо) 10 минути пред употреба. Треба да избегнувате лименки што се отечени, испукани или исфрлаат течност кога се отвораат.

Пред да бидете премногу загрижени дека ќе бидете мртви од најсмртоносната супстанција во светот, Центрите за контрола и превенција на болести објаснуваат дека само околу 20 случаи годишно се поврзани со труење со храна.

Сепак, имајќи предвид дека се потребни само 0,0000001 грама ботулински токсин за да се убие човек, осум грама од материјалот би биле доволни за да се избрише целата популација на Земјата.