Најстрашниот експеримент во историјата се обиде да создаде идеален свет, но го роди пеколот (ВИДЕО)

Експериментот „Space 25“ е еден од обидите на научниците да го објаснат човечкото општество со однесувањето на колонијата на глувци, со исход што ги згрози научниците.

Идејата за „Space 25“ потекна од американскиот научник Џон Калхун, кој создаде „идеален свет“ во кој стотици глувци ќе живеат и ќе се размножуваат. Конкретно, Калхун изградил таканаречен „рај на глувците“, специјално дизајниран простор каде што глодарите имале многу храна и вода, како и голем простор за живеење.

Калхун во својот „универзум“ поставил четири пара глувци кои за кратко време почнале да се размножуваат, како резултат на што нивната репродукција популацијата забрзано растела. Меѓутоа, по 315 дена, нивната репродукција почнала значително да опаѓа. Кога бројот на глодари достигнал 600, меѓу нив се формирала хиерархија, а потоа се појавиле таканаречените „сиромашни луѓе“.

Поголемите глодари почнале да ја напаѓаат групата, поради што многу од мажјаците почнале да „колабираат“ психички. Како резултат на тоа, женките не биле заштитени и тие за возврат станале агресивни кон своите деца.

Како што минувало времето, женките покажувале сè поагресивно однесување, изолирани елементи и недостаток на репродуктивно расположение. Евидентиран е низок наталитет, а воедно и зголемување на смртноста кај помладите глодари, пишува Документарац.хр.

Тогаш се појавила нова класа на машки глодари, таканаречените „убави глувци“. Одбиле да се парат со женки или да се „борат“ за нивниот простор. Се грижеле само за храна и спиење. Во еден момент „убавите мажи“ и „изолираните жени“ го сочинувале  мнозинството од населението.

Со текот на времето, смртноста на доенчињата достигнала 100 проценти, а репродукцијата достигнала нула. Кај загрозените глувци била забележана хомосексуалност, а истовремено се зголемил и канибализмот и покрај тоа што храната била во изобилство.

Две години по почетокот на експериментот се родило и последното младенче од колонијата. До 1973 година, експериментот го убил последниот глушец во вселената.

Џон Калхун го повторил истиот експеримент уште 25 пати и секој пат резултатот бил ист. Научната работа на Калхун е искористена како модел за толкување на социјалниот колапс, а неговото истражување служи како фокусна точка за проучување на урбаната социологија.Фото: Википедија

Видео: Youtube

Извор: луфтика