Најтешкиот терет кој им лежи на рамениците на децата е неизживеаниот живот на родителите: Мудроста на кралот Јунг

Познатиот швајцарски психијатар Карл Густав Јунг е основач на аналитичката психологија кој ги даде еден од најзначајните придонеси за модерната психоанализа.

Тој веруваше дека психата е саморегулирачки систем кој, исто како и телото, има тенденција да одржува одредена рамнотежа помеѓу спротивставените екстреми додека расте и се развива, што Јунг го нарекува процес на индивидуализација.

Студирал медицина во Базел, каде одлучил да специјализира психијатрија. Веќе на 25-годишна возраст, тој стана асистент на светски познатиот психијатар Еуген Блојлер, во неговата клиника за ментална болест Бургелчли во Цирих. Јунг докторираше на 27 -годишна возраст, а на 30 -годишна возраст стана доцент на Универзитетот во Цирих.

Роден е во 1875 година во богато швајцарско семејство, со татко му свештеник и мајка му, кои му ги дадоа првите студии за ментални проблеми, особено неврози. 

Ви ги пренесуваме неговите најзначајни цитати:

-Не чувај го она што оди подалеку од тебе. Инаку, она што оди кон вас нема да дојде.

-Ако некое лице не разбира друго лице, тој ќе има тенденција да го смета за будала.

-Најтешкиот товар што лежи на рамениците на децата е неизживениот живот на нивните родители.

-Вашата визија ќе стане јасна само кога ќе погледнете во вашето срце. Оној што гледа надвор - гледа само соништа, тој што гледа внатре, се буди.

-Осаменоста не се рефлектира во отсуство на луѓе околу вас, туку во неспособност да разговарате со луѓето за она што е важно за вас, или за неприфатливоста на вашите верувања.

-Ние се стремиме кон минатото кон нашите родители, и напред кон нашите деца, кон иднината што никогаш нема да ја видиме, но за која сакаме да се грижиме.

-Депресијата е како дама во црно. Ако дојде кај вас - не ја присилувајте. Поканете ја на маса, како гостин и слушајте што има намера да ви каже.

-Сѐ што ги иритира другите може да доведе до саморазбирање.

-Ако сте талентирана личност, тоа не значи дека сте стекнале нешто. Тоа значи дека можете да дадете нешто.

-Она на што се противиш - преживува.

-Осудата не ослободува, туку се гуши.

-Вашиот поглед ќе стане јасен само кога ќе можете да погледнете во сопствената душа.

-Јас - не сум она што ми се случи, јас сум она што одлучив да бидам.

-Можеби мислиме дека имаме целосна контрола врз себе. Сепак, еден пријател многу лесно ни кажува за нас она што не го гледаме.

-Здрава личност не ги мачи другите. Оние што се мачени, во принцип, се претвораат во мачители.

-Тажна вистина е дека човечкиот живот, всушност, се состои од збир на непомирливи спротивности - ден и ноќ, раѓање и смрт, среќа и несреќа, добро и зло. Не сме ни сигурни дека едното ќе надвладее над другото, дека доброто ќе го победи злото, а радоста ќе ги потисне страдањата.

Нашата личност е дел од светот околу нас, и нејзината тајна е безгранична.

Фото: Профимедиа

Извор: stil.kurir.rs