НАЈУГЛЕДНИТЕ светски научници: НЕ, коронавирусот не е вештачки, го создадоа мали, опасни животни

Научниците од повеќе земји ги објавија и анализираа геномите на вирусот САРС-КоВ-2 и со надмоќно заклучуваат дека овој коронавирус потекнува од  дивината. Почна да се пренесува меѓу луѓето во ноември 2019 година.

Од средината на јануари, кога започнаа интензивни вести за новата болест „Ковид-19“ на Западот, на социјалните мрежи се појави теорија на заговор дека новиот коронавирус, САРС-КоВ-2, е создаден на највисоко ниво на биосигурност ниво 4 (BSL-4) во истражувачка лабораторија во Вухан. Според една верзија на гласините, вирусот бил дизајниран како биолошко оружје во лабораторијата. Според друга верзија, вирусот бил изолиран од животните што го пренеле и бил тестиран во лабораторија, а потоа „избегал“ заради лошиот безбедносен протокол.

Овие теории на заговор пронајдоа плодна земја кај американските конзервативни политичари како што е сенаторот Том Котон и некои нејасни медиуми. Сите овие гласини се пренесени во дискусии кај нашите граѓани, особено на социјалните мрежи. - Теориите на заговор за вируси создадени од луѓето не се нови. Ова го видовме и со ХИВ, се ширеа гласини дека вирусот е создаден од САД и донесен во Африка. Но, ширењето вакви теории на заговор е многу опасно - изјави Gerald Keusch , професор по медицина и меѓународно здравство на универзитетот во Бостон.

Дали постои лабораторија за истражување BSL-4 во Вухан?

Да, постои Институт за вирологија во Вухан и во него се наоѓа лабораторија за ниво на биосигурност 4. Институтот за вирологија воа Вухан работи од 1956 година, под покровителство на Кинеската академија на науките, кој исто така го одобри создавањето на лабораторија БСЛ-4 во 2003 година. Оваа лабораторија е завршена во 2015 година по цена од 44 милиони американски долари во соработка со француски научници. Покрај тоа, многу кинески научници од Институтот Вухан добија обука на француската лабораторија ВирПат во Лион (БСЛ-4). Веднаш штом на почетокот на епидемијата, виновниците почнаа да се бараат меѓу нив, научниците од Институтот за вирологија Вухан цврсто изјавија дека нема поврзаност помеѓу епидемијата „Ковид-19“ и нивната лабораторија БСЛ-4.

Водечкото научно списание „ Nature “ објави напис за тоа и заклучи дека нема докази за приказни дека Институтот имал улога во епидемијата на коронавирус на крајот на минатата година. Покрај тоа, истакнати американски научници соработуваат и со колегите од Вухан. На пример, Jim LeDuc, раководител на Националната лабораторија Галвестин (исто така Ниво 4 биосигурност) и неговите соработници веќе шест години соработуваат со кинески колеги, советувајќи ги за мерките за градење и безбедноста. „Можам да кажам дека лабораторијата во Вухан е еквивалентна на секоја лабораторија тука во САД и Европа“, рече LeDuc за „Вокс“.Gerald Keusch размислува слично.

- Мислам дека не постои веројатност дека лабораторијата во Вухан е помалку безбедна за протоколите од која било лабораторија во САД. Тоа е навистина добро, иако ништо не е совршено “, рече Keusch. Тој верува дека тврдењата дека САРС-КоВ-2 е создаден како биолошко оружје се целосно осиромашени затоа што има далеку повеќе смртоносни вируси од тоа. На пример, вирусите кои предизвикуваат хеморагична треска, ебола, Марбург и Ласа, имаат стапка на смртност од 50 до 80 проценти, додека САРС-КоВ-2 во моментов има стапка на смртност од околу три проценти.

Како знаеме дека САРС-КоВ-2 не беше креирана во лабораторијата?

Виролозите посочуваат дека има многу непознати нешта за новиот коронавирус, но дека тие веќе имаат доволно докази дека станува збор за нов вирус кој доаѓа од природата. Набргу откако кинеската влада призна дека на крајот на декември се случила епидемија на мистериозен нов вирус во Вухан, научниците ширум светот се обидоа да го следат неговиот геном. Во средината на јануари, тој беше секвенциониран и споделен со Светската здравствена организација (СЗО).

Осврнувајќи се на анализите за геном на вируси, направени во бројни лаборатории ширум светот, голема група на реномирани глобални научници неодамна во медицинскиот журнал „Лансет“ потврдија дека вирусот потекнува од дивината, исто како и многу нови вируси кои се појавија во човечката популација во последните децении. „Брзата, отворена и транспарентна размена на информации за оваа епидемија сега е загрозена од гласините и дезинформациите за појавата на вирусот. Ние остро ги осудуваме теориите на заговор кои сугерираат дека Ковид-19 нема природно потекло. Научниците од повеќе држави ги објавија и анализираа геномите на вирусот САРС-КоВ-2 и тие заклучуваат со огромно внимание дека овој коронавирус потекнува од дивината “, се вели во изјавата на реномираните светски научници во Лансет.

Кое животно е изворот на новиот коронавирус?

Експертска група од Светската здравствена организација (СЗО) предводена од американскиот епидемиолог Брус Ајлорд минатиот месец ги посети Пекинг, Вухан, Шенжен, Гуангжу и Ченгду и објави детален извештај за епидемијата „Ковид-19“ во Кина. Според тој извештај, секвенцата на РНК на новиот вирус (САРС-КоВ-2) одговара на 96 проценти со онаа на познатиот коронавирус на  овошниот лилјак и 86-92 проценти со коронавирусот изолиран од панголин. Затоа, пренесувањето на мутираниот вирус од животни на луѓето е најверојатната и најточна причина за новата болест.

Многу научници веруваат дека голема улога во ширењето на вирусот имал големиот пазар на Хуанан во Вухан, каде се продава морска храна и разни (живи) животни. Научникот Тања Стадлер од Швајцарскиот федерален институт за технологија (ЕТХ), заснована врз анализата на геномот САРС-КоВ-2, тврди дека вирусот започнал да се пренесува на луѓето во Кина во првата половина на ноември 2019 година. - Распространетата хипотеза дека првото лице заразено на пазарот во Вухан во ноември е сè уште веродостојно. Нашите податоци исклучуваат сценарио според кое вирусот циркулира меѓу луѓето долго време - рече Тања Стадлер.

И Jim се согласува со хипотезата дека пазарот  играше важна улога во трансферот на вирусот од животни на луѓето. - Тоа е совршено веродостојно и логично објаснување. Вирусот постои во природата и тој ги прескокнува видови со промена на домаќините. На крајот, тој открива дека луѓето како него се домаќини - рече ЛеДук, истакнувајќи дека видовме слично сценарио со САРС (Тежок акутен респираторен синдром). САРС се појави во 2003 година во кинеската провинција Гуангдонг и се прошири преку 37 земји низ целиот свет во текот на неколку недели, при што однесе животи на 800 од 8000 заразени. Природниот резервоар на вирусот САРС, кој е „братучед“ на новиот коронавирус, е овошен лилјак, додека посредниците меѓу нив и луѓето беа цибатка, еден вид жива мачка што живее во Кина.

Кои се врските што недостасуваат?

Она што научниците сега треба да откријат е како точно коронавирусот отиде кај луѓето. Можно е луѓето да јаделе заразени животни или биле изложени на заразен измет или урина. - Сè што знаеме е дека неговиот извор биле лилјаците. Но, сè уште не знаеме кои животни биле посредници меѓу лилјаците и луѓето. Исто така, може да има директна инфекција од лилјаци на луѓето - рече Винсент Раканиело, професор по микробиологија и имунологија на Универзитетот Колумбија. Се повикува исто така и на трудовите објавени од неколку водечки микробиолози во онлајн списанието Virological.org, кои покажуваат како природата дизајнирала САРС-КоВ-2, така што ги има сите овие карактеристики што сега ни предизвикуваат многу проблеми. „Луѓето не можеа да го сонуваат ова, а камоли да го дизајнираат“, заклучи Рачаниело.