Нашиот стомак лачи отров кој може да го согори челикот: И уште неколку работи кои не сме ги знaеме за нашето тело

Човечкото тело е една голема машина која движи и меша различни материи со речиси неверојатна прецизност и координација. Ајде да ги погледнеме неговите тајни...

Вашата кожа има четири бои

Кожата би била белузлава без никакви пигменти. Во близина на површината на кожата, крвните садови и даваат црвенило, а жолтиот пигмент исто така влијае на бојата. Меланинот, кој се формира под дејство на ултравиолетовите зраци, придонесува за кафеава или црна боја во големи количини. Овие четири бои ја сочинуваат бојата на кожата на сите луѓе на земјата и различно се комбинираат со секоја личност.

Светот се смее со вас

Кога гледате како некој се проѕева, тоа ќе ви ја поттикне потребата да зевате, а неодамнешните истражувања покажуваат дека и смеата е поврзана со ова чувство. Кога ќе слушнете смеа, се активираат областите во мозокот кои се поврзани со движењата на лицето. Овој вид на мимикрија игра голема улога во социјалната интеракција. Дејствата како што се кивање, смеење, плачење и зевање може да бидат начини да се развијат силни врски во групата.

Умниците не биле секогаш безначајни

Забите на мудроста не биле секогаш само заби за вадење. Некогаш биле користени за џвакање месо. Но, како што растел човечкиот мозок, структурата на вилицата се менувала, па умникот повеќе немал толку важна функција.

Трепките се, иако ситни, поважни отколку што мислевме

Повеќето клетки содржат органели во облик на коса наречени трепки кои помагаат при многу функции, од варење до слух. Во носот трепките ни помагаат да го забавиме просечното сушење, што влијае на тоа дека слузот останува на нив. Отечените назални мембрани може да предизвикаат затнат нос.

Пубертетот ја менува структурата на мозокот

Знаеме дека хормоните придонесуваат за многу промени во телото кои се неопходни за подготовка за репродукција. Но, зошто адолесценцијата е толку непријатна? Хормоните како тестостеронот влијаат на развојот на невроните во мозокот, што ја менува структурата на мозокот и влијае на однесувањето, велат експертите. Емоционалната нестабилност, апатијата и лошите вештини за одлучување се доказ дека има промени во фронталниот кортекс на мозокот.

Илјадници неискористени јајца

Кога жената е во доцните четириесетти или раните педесетти, менструалниот циклус завршува, односно доаѓа до менопауза. Јајниците произведуваат се помалку естроген, што се манифестира со физички и емоционални промени. Неразвиените фоликули не можат редовно да ослободуваат јајце клетки како порано.

Сепак, просечниот адолесцент има 34.000 неразвиени јајца, иако само 350 созреваат во текот на нејзиниот живот. Неискористените фоликули се распаѓаат, а мозокот може да го запре ослободувањето на јајцата без никакви индикации.

Многу храна го храни нашиот мозок

Иако сочинува само два проценти од нашата маса, на мозокот му се потребни 20 проценти од кислородот и калориите од вкупниот внес во телото. Со цел главата да биде добро снабдена со ресурси, трите главни церебрални артерии постојано „пумпаат“ кислород. Блокирање или прекин во еден од нив, кој е познат како мозочен удар, ја нарушува функцијата на целиот регион.

Коските се кршат поради минерална рамнотежа

Освен што ги поддржуваат органите и мускулите кои телото ги добива од коските, тие ни помагаат и да го регулираме нивото на калциум. Коските содржат фосфор и калциум, од кои вториот им е потребен и на мускулите и на нервите. Доколку коските не се доволно снабдени со калциум, одредени хормони ќе придонесат за кршење на коските, што ќе биде придружено со зголемување на нивото на калциум!

Положбата на телото влијае на вашата меморија

Сеќавањата се многу поврзани со нашите сетила. Мирисот или звукот може да предизвикаат далечни спомени од детството. Во овој поглед, една неодамнешна студија покажа, згора на тоа, дека некои настани ќе ги паметиме побрзо и подобро ако положбата на телото е слична на онаа што ја имавме за време на настанот што го паметиме!

Стомакот лачи корозивни токсини

Клетките во желудникот лачат хлороводородна киселина, корозивно соединение што се користи за третман на метали во индустрискиот свет. Може да согорува челик, но мукозната обвивка на ѕидот на желудникот ја одржува оваа киселина безбедна - во дигестивниот систем, каде што го разложува ручекот.